Martin Sealtiel

Martin Sealtiel is geboren op 19 mei 1935 in Amsterdam. Hij was de zoon van Esther Sealtiel-Waterman (27 september 1909) en David Sealtiel (6 februari 1906). Zijn ouders waren op 31 januari 1934 getrouwd. Martin was enig kind.
Zowel Martins vader als zijn moeder kwamen uit grote gezinnen. Bijna niemand van deze grote familie zou de oorlog overleven.

Martin Sealtiel

Voornaam
Martin
Achternaam
Sealtiel
Geboortedatum
19 mei 1935
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
03 september 1943
Sterfplaats
Auschwitz

Het gezin woonde in de Cronjéstraat 17 huis in Amsterdam. David was vertegenwoordiger bij een metaalgieterij. Esther was lampenkappennaaister. David verkocht de lampenkappen die zij naaide.

Op Davids kaart van de Joodse Raad staat dat hij een Sperre had vanwege zijn functie bij de Buitenschoolse Jeugdzorg. Op dezelfde kaart staat ook vermeld dat David de diploma´s voorlezen en vertellen had. Esther en Martin waren wegens de functie van David ook gesperrt.

Esther en haar zoon Martin werden direct na aankomst, op 3 september 1943, vermoord.

Op 17 juli 1943 moest het gezin Sealtiel-Waterman toch naar kamp Westerbork. Ze kwamen in barak 62. Op 31 augustus 1943 werd het gezin doorgestuurd naar Auschwitz. Esther en haar zoon Martin werden direct na aankomst, op 3 september 1943, vermoord. Esther Sealtiel-Waterman was 33 jaar oud, Martin Sealtiel was 8 jaar.

David werd niet vergast, maar moest naar het werkkamp Warschau waar hij met vele andere gevangenen het puin van het getto moest ruimen. Hij heeft nog negen maanden geleefd na de dood van zijn vrouw en kind. Op Davids kaart van de Joodse Raad staat dat ooggetuige A. Roodveldt vermeldt dat David Sealtiel in Warschau aan een longontsteking is overleden. Zijn overlijdensdatum is 20 juni 1944. David Sealtiel was 38 jaar oud.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.