Margot Hochherr-Bähr

Margot Edith Therese Bähr werd op 23 maart 1911 in Alt Breisach geboren als dochter van Hermann Bähr en Franny Frank. Ze studeerde af als arts aan de universiteit van Heidelberg.

Margot Hochherr-Bähr

Voornaam
Margot Edith Therese
Achternaam
Hochherr-Bähr
Geboortedatum
23 maart 1911
Geboorteplaats
Alt Breisach
Sterfdatum
18 juli 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Groepsfoto van studenten scheikunde of tandheelkunde op de binnenplaats van het chemiegebouw aan de Universiteit van Heidelberg. Tweede van rechts Margot. Ze mag zich dan ook noemen: Dr. Med.

In 1938 vluchtte ze vanuit Duitsland naar Nederland, waar haar verloofde Heinrich Hochherr inmiddels al woonde. Hij was op 3 juli 1910 in Düsseldorf geboren. Heinrich was vanuit Heidelberg met zijn familie gevlucht, nadat hun zaak was overgenomen door de nazi’s. Margot en Heinrich trouwden enkele dagen voor de Kristallnacht in 1938.
Op de dag dat de Tweede Wereldoorlog begon,1 september 1939, werd hun dochter, Suzanne Carola geboren. Het jonge gezin woonde aan de Deurloostraat in Amsterdam. Op 14 juli 1942 werden ze opgepakt in Amsterdam en naar Westerbork overgebracht.

 

Margot en haar dochter Suzanne

Op basis van de registratie van 1941 maakten de medewerkers van de Zentralstelle een eerste selectie. De Joodse Raad kreeg de opdracht oproepen voor 'werkverruiming' in Duitsland te versturen aan alle mannen tussen 16 en 40 jaar.

 

Vierduizend joden moesten mee met de eerste transporten, die van 14 tot en met 17 juli 1942 plaatsvonden. Maar mensen reageerden nauwelijks op de oproepen en er melden zich dus veel te weinig personen. Om toch het aantal van vierduizend te halen werden Joden, die inmiddels door de verplicht gestelde ster goed herkenbaar waren, op straat opgepakt.

Op 15 juli 1942 werd het gezin Hochherr met het eerste transport uit Nederland naar Auschwitz gedeporteerd. Kamp Westerbork hebben ze alleen voor de registratie gezien, want al enkele uren na aankomst vanuit Amsterdam vertrokken ze weer. Margot en haar dochter werden op 18 juli 1942 in de gaskamers vermoord. Vader Heinz Hochherr werd een maand later op 17 augustus 1942 in Auschwitz vermoord.

Margot, Suzanne en echtgenoot Heinz

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.