Margaretha Aussen

Margaretha Bertha Aussen werd geboren in Amsterdam op 4 oktober 1941 als dochter van
Leon Aussen en Roza Kleerekoper. Margaretha had een oudere zus, Catharina, die geboren was op 20 oktober 1937 en een broer, Alfred, die geboren was op 5 juni 1939. Het gezin was op 4 mei 1941 naar de Nieuwe Uilenburgerstraat 80 hs. verhuisd en daar kwamen de ouders van moeder Rosa op 1 Augustus 1942 bij hen inwonen.

Margaretha Aussen

Voornaam
Margaretha Bertha
Achternaam
Aussen
Geboortedatum
04 oktober 1941
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
10 september 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Na het invoeren van de Jodenster en vele andere beperkende maatregelen beginnen in de zomer van 1942 de eerste deportaties van Joden. Joden moeten zich melden, zogenaamd voor tewerkstelling in Duitsland. Ze krijgen een lijstje met wat ze mee moeten nemen. Ondanks harde dreigementen melden veel mensen zich niet. Zij worden daarop bij razzia's zomaar uit hun huizen gehaald. De Amsterdamse Joden worden voor een groot deel verzameld in de Hollandsche Schouwburg.

Margaretha Aussen is maar 11 maanden oud geworden

Zo wordt ook de hele familie Aussen opgepakt en overgebracht naar kamp Westerbork waar ze op 6 september aankomen. In dit kamp zijn ze maar een dag geweest, want op 7 september 1942 volgt transport naar Auschwitz.
Direct na aankomst op 10 september zijn Catharina, Alfred, Margaretha, hun moeder en opa en oma vermoord. Vader Leon is uiteindelijk omgekomen in Seibersdorf. Zijn sterfdatum is 31 maart 1943. Margaretha Aussen is maar 11 maanden oud geworden.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.