Marcus Louis Wolff

Marcus Louis Wolff is geboren op 14 november 1940 in Nijmegen. Hij was de zoon van Abraham Wolff en Celine Wolff-Kaas. Hij was het tweede kind, op 30 oktober 1939 was zijn zus Everdina Henriëtte geboren. Het gezin woonde tot 1941 in bij de ouders van Abraham, Markus en Everdina Wolff-Voltijn, in de In de Betouwstraat 36 in Nijmegen

Marcus Louis Wolff

Voornaam
Marcus Louis
Achternaam
Wolff
Geboortedatum
14 november 1940
Geboorteplaats
Nijmegen
Sterfdatum
13 maart 1943
Sterfplaats
Sobibor

Abraham, de vader van Marcus en Everdina werkte als handelaar in antiquiteiten. Hun woning was boven de winkel in tweedehands meubelen van hun grootouders. In 1941 verhuisde het gezin naar een eigen woning in de Evertsenstraat 4, ook in Nijmegen.

Het gezin Wolff-Kaas kwam in oktober aan in kamp Westerbork. Abraham kwam begin oktober 1942 vanuit werkkamp De Wittebrink naar Westerbork. Op zijn registratiekaart staat als aankomstdatum 6 oktober 1942. Bij zijn vrouw Celine staat: tussen 3 en 5 oktober 1942 en op de kaarten van de kinderen Everdina en Marcus staat als datum 7 oktober 1942. De kinderen waren toen hun moeder werd opgepakt bij hun grootouders en zijn waarschijnlijk dus nagekomen nadat hun moeder was opgepakt en weggevoerd.

Bij beide kinderen staat als aantekening op de kaart genoteerd: ‘7 november 1942, nog in ziekenhuis Wbk’. Waarschijnlijk heeft dit ziekenhuisverblijf van de kinderen bijgedragen aan een langere periode in het kamp.

Het gezin verbleef eerst in barak 63, later in barak 59. Bij beide kinderen staat als aantekening op de kaart genoteerd: ‘7 november 1942, nog in ziekenhuis Wbk’. Waarschijnlijk heeft dit ziekenhuisverblijf van de kinderen bijgedragen aan een langere periode in het kamp. Op 10 maart 1943 vertrok het gezin met transport 53 naar Sobibor. Hun overlijdensdatum is 13 maart 1943. Celine was 35, Abraham 30, en Everdina en Marcus waren respectievelijk 3 en 2 jaar oud.

De grootouders van Everdina werden (waarschijnlijk) op 9 april 1943 naar Vught gebracht en van daar op 24 mei 1943 naar Westerbork. Een dag later, op 25 mei, volgde transport naar Sobibor. De overlijdensdatum van Markus en Everdina is 28 mei 1943. Ze waren 54 en 61 jaar oud.

Op 9 november 2018 schreef mevrouw Lidi Kleijn het volgende over het echtpaar Voltijn-Kaas en hun kinderen:

“Mijn moeder Willy Janssen woonde met haar familie in de Evertsenstraat no. 1 in Nijmegen, tegenover de familie Wolff. Ze was bevriend met Celine en ze heeft haar hele leven verdriet gehad over haar en haar twee kleintjes. Toen ze hoorde dat ze naar Polen moesten, heeft ze nog in allerijl warme pakjes voor de kindjes gebreid, en de hele oorlog gewacht op hun terugkeer. En ons telkens weer dat afschuwelijke verhaal verteld. Toen ik de familie Wolff opzocht hier, hoopte ik dat er foto's van ze waren, maar nee, helemaal niks. Dubbel droevig! Maar ik blijf aan ze denken door de verhalen van mijn moeder.”

In april 2024 werden er struikelstenen gelegd voor het gezin Wolff-Kaas. Op de website www.oorloginnijmegen.nl is hierover meer te vinden en is ook een uitgebreid verhaal over dit gezin te lezen: https://www.oorloginnijmegen.nl/index.php/razzia-s-en-deportaties?view=article&id=1525

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.