Louis Voltijn

Louis Voltijn is geboren op 3 februari 1892 in ’s-Hertogenbosch. Hij was de zoon van Meijer Voltijn en Mietje de Jong. Louis was het zesde kind van de tien, twee zusjes stierven jong.

Louis Voltijn

Voornaam
Louis
Achternaam
Voltijn
Geboortedatum
03 februari 1892
Geboorteplaats
Den Bosch
Sterfdatum
31 januari 1943
Sterfplaats
Auschwitz

In 1924 trouwde Louis met Sara van Praag. Sara is geboren op 13 juli 1897 in Den Helder. Ze kregen twee kinderen: dochter Mietje werd geboren op 16 juli 1926, zoon Meijer op 9 oktober 1932. Het gezin woonde in Den Bosch achtereenvolgens op de Lange Tolbrugstraat 11 en de Doode Nieuwstraat 8 en 2a. In mei 1940 was hun adres: St. Janssingel 2. Louis was sigarenmaker, Sara was naaister. Ook een zwager van Louis en zijn broers Benjamin en Salomon waren sigarenmakers.

Louis was, net als zijn broers Benjamin en Salomon, zeer betrokken bij de Bossche voetbalvereniging BVV, de voorloper van FC Den Bosch. Tijdens de oorlogsjaren waren ze niet meer actief als voetballer. Een gedenksteen, ingemetseld in het clubhuis van BVV, herinnert hier nog steeds aan.
Ook waren de drie broers actief lid van de in 1927 opgerichte ‘Komische Folkloristische Fanfare De Kikvorschen’.

Plm. 1925: Voetbalterrein ‘Heidelust’. Het eerste elftal van BVV. Midden in keeperstenue de broer van Louis: Salomon Voltijn
Bron: collectie Herman van Boxtel

Louis was, net als zijn broers Benjamin en Salomon, zeer betrokken bij de Bossche voetbalvereniging BVV, de voorloper van FC Den Bosch.

Kort nadat Louis’ broers in augustus 1942 tewerkgesteld werden in een Joods werkkamp, werd hij zelf ook opgeroepen. Van Louis is bekend dat hij in het Joodse werkkamp ‘De Vecht’ bij Dalfsen zat. De kans dat Benjamin en Salomon in hetzelfde kamp zaten is groot.

Na de ontruiming van de Joodse werkkampen werden de drie broers overgebracht naar kamp Westerbork. Ook Louis’ vrouw Sara en zijn twee kinderen werden daar naartoe gebracht.
Een paar dagen later, op 9 oktober 1942, werden zowel Louis met zijn gezin als Benjamin en Salomon op transport gesteld naar Auschwitz. Het was op de tiende verjaardag van Meijer. Louis’ vrouw Sara en zijn kinderen Mietje en Meijer zijn daar op 11 oktober 1942 in de gaskamers vermoord, respectievelijk 45, 16 en 10 jaar oud.

Voor Louis, Benjamin en Salomon is de sterfdatum geregistreerd als 31 januari 1943, maar de Sterbebücher van Auschwitz vermelden voor alle drie de broers eerdere data. Voor Louis is dat 19 oktober 1942. Louis was toen 50 jaar oud.

Eric Alink, journalist en stadschroniqueur sprak op 27 oktober 2016 in de voormalige synagoge aan de Prins Bernhardstraat in Den Bosch de volgende woorden:

“Ik zie voetballers dansen op een veld. Het is 1927. Het publiek juicht. Keeper Salomon Voltijn rent naar zijn broers Louis en Benjamin. Ze dragen rood-zwarte tenues. Ter hoogte van de middenstip vinden ze elkaar in een vreugdedans die op de Freilach lijkt. Eindelijk hebben ze gewonnen van aartsrivaal RKVV Wilhelmina alias De Kanaries. Leve de gebroeders Voltijn, die elke buitenspelval doorzien. Maar de ergste moet nog komen.”

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.