Loesje Vecht

Lucy Vecht kwam uit een gezin van vier kinderen. Ze werd Loesje genoemd. Ze werd geboren op 26 september 1929 en was daarmee de jongste van het stel. Haar vader, Charles Vecht, geboren 5 februari 1891, was fabrikant en had zijn eigen firma: Firma Vecht en Co. Haar moeder heette Elisabeth Heimans, geboren 28 juli 1896. Loesje had twee zussen, Selma en Bertha, en een broer genaamd Theo. Het gezin woonde in bij de ouders van vader, Jacob Vecht en Bertha Weijl, aan de Van Nagellstraat in Zwolle. Later, in 1942, verhuisde de familie naar de Rhijnvis Feithlaan 3, ook in Zwolle.

Loesje Vecht

Voornaam
Lucy
Achternaam
Vecht
Geboortedatum
26 september 1929
Geboorteplaats
Zwolle
Sterfdatum
09 oktober 1943
Sterfplaats
Auschwitz


Theo, Lucy, Selma en Bertha Vecht (Foto: yadvashem.org - https://photos.yadvashem.org/photo-details.html?language=en&item_id=14270564&ind=1)

Het werd allemaal steeds moeilijker voor de Joden om een ‘normaal’ leven te leiden en ook de familie Vecht merkte daar steeds meer van. Op gegeven moment moesten zij hun radiotoestel, verzegeld door de PTT, inleveren. Ook op de school van Loesje, die inmiddels naar het speciaal opgerichte Joods Lyceum ging, liepen dingen anders. Zo werden er geregeld brieven naar de gemeente verzonden met de mededeling dat er nieuwe leraren waren aangesteld, omdat er een aantal op transport moesten en soms kwamen er kinderen, zonder enige verklaring, niet meer op school.

Loesje was 13 jaar oud toen ze uit kamp Westerbork vertrok.

Uit gegevens bij de gemeente van 31 december 1942 blijkt dat de heer C. Vecht begin oktober zijn huis verlaten heeft en met zijn familie naar Westerbork gereisd is. Loesje kwam met haar ouders en zus Bertha tussen 3 en 5 oktober 1942 aan in kamp Westerbork en is daar niet lang gebleven. Op 9 oktober 1942 gingen Loesje en haar familie namelijk, met 1700 anderen, al op transport met als eindbestemming Auschwitz. Haar vader wist vanuit de trein nog een afscheidsgroet te sturen aan zijn buurman aan de Rhijnvis Feithlaan. 




                                                                                                                      9-10-42
Beste Blaauw,
Vrijdagmiddag is 't nu en we zijn op
weg naar Polen. Wij alle 4 in een
groep van circa 2000 menschen.
Mogelijk bereikt deze kaart je.
Groet familie en kennisen.
Telegram van Sels, Theo ontvangen.
Vaarwel tot ziens, Ch. V

In de overlijdensakte werd na de oorlog bij elk van de gezinsleden als sterfdatum genoteerd: 9 oktober 1943. Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat Loesje en haar familie nog zo een lange tijd geleefd hebben in Auschwitz.  Loesje was 13 jaar oud toen ze uit kamp Westerbork vertrok.

Alleen Selma en Theo hebben de oorlog overleefd. Zij doken onder in respectievelijk Zaandam en Zwolle. Selma emigreerde kort na de oorlog naar Israël, trouwde er en kreeg twee kinderen. Ze is jong gestorven. Theo heeft na de oorlog de leerfabriek en -handel van zijn vader weer in leven gebracht in de Nieuwstraat in Zwolle.

In bijzijn van familie werden er in Zwolle in 2017 aan de Van Nagellstraat struikelstenen gelegd voor de vier vermoorde leden van het gezin Vecht.


Foto: https://www.stolpersteine-zwolle.nl/article.php?articleID=66

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.