Lina Dalsheim

Lina Jacoba Dalsheim werd op 16 mei 1923 in Borger geboren. Haar vader was Filippus Dalsheim, haar moeder Vrouwkje Dalsheim-Stern. Ze had een zusje Jacoba en twee broers: Herman en Berthold.

Lina Dalsheim

Voornaam
Lina Jacoba
Achternaam
Dalsheim
Geboortedatum
16 mei 1923
Geboorteplaats
Borger
Sterfdatum
03 september 1943
Sterfplaats
Auschwitz

Lina verhuisde op 2 januari 1942 naar Apeldoorn, Zutphensestraat 106. Daar ging ze in de Joods psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch werken als verpleegster. De dagen waren heel druk. In haar brieven schrijft Lina dat dat soms lastig was, want dan had je geen tijd meer om te leren voor de cursussen die je moest volgen om verpleegster te worden. Als leerling-verpleegster in Het Apeldoornsche Bosch deed Lina het erg goed, ze was telkens de beste bij de examens.

Halverwege september werd ze overgeplaatst naar afdeling G. G was de zwaarste afdeling van Het Apeldoornsche Bosch, daar zaten de drukste mensen. Aan het begin vond ze dat nog heel moeilijk, maar later was ze gewend. Ze moest daar iets strenger zijn voor de mensen. In die tijd was het voor Joden heel moeilijk om een reisvergunning te krijgen. Fietsen mocht Lina niet meer, want de Duitsers hadden de fietsen ingenomen. Lina woonde sinds september 1942 op één kamer met Claartje van Aals uit Utrecht.

Ondanks alle spanningen had Lina plezier in haar werk

Samen met Claartje volgde ze elke woensdag een cursus bij dokter van der Wal. Daar leerde ze te zien welke ziekte een patiënt bij bepaalde symptomen had. Op 2 oktober 1942 werd de moeder van Lina weggevoerd naar Westerbork samen met haar broertjes en zusje. Haar vader was op dat moment al in een Joods werkkamp en kwam later ook in Westerbork terecht. Voordat hij naar kamp Westerbork ging heeft hij nog wel contact gehad met Lina. Ze kreeg een brief en daar stond in dat ze wat er ook gebeuren zou in Het Apeldoornsche Bosch moest blijven. Haar ouders, zus en broertjes, overleefden de oorlog niet.

Op 13 oktober 1942 moesten de verpleegsters van het Apeldoornsche Bosch naar Amsterdam. Een gedeelte zou dan een stempel op het persoonsbewijs krijgen voor vrijstelling van deportatie. In oktober 1942 werden een paar verplegers weggevoerd naar Westerbork. Dat zorgde voor onrust onder het personeel. Lina durfde in haar brieven nu geen tot ziens meer te zeggen, door de angst dat ze zelf ook weggevoerd zou kunnen gaan worden.

Lina zat in december 1942 nog steeds in Het Apeldoornsche Bosch en ging wachten draaien. Als je loopwacht had, moest je voor eten zorgen zodat de mensen die ook op zijn rond 1 uur konden eten. Dat zorgde voor een beetje afleiding. Eind december gingen de geruchten alweer rond dat alle mensen uit Het Apeldoornsche Bosch weg moesten en dat het Departement van Oorlog zich op het Apeldoonsche Bosch zou vestigen. Er kwamen af en toe ook mensen uit kamp Westerbork naar Het Apeldoornsche Bosch die daar als patiënt werden opgenomen.
Het enige wat Lina nu nog moed gaf was: afwachten is het beste recept. Ondanks alle spanningen had Lina plezier in haar werk en kon ze het goed vinden met zuster Nieweg, haar eerste verpleegster.

Op 25 januari 1943 is Lina uit het Apeldoornsche Bosch naar Westerbork gebracht. Ook uit kamp Westerbork schreef ze nog enkele brieven: ze brengt haar tijd daar vooral door in barak H, dat is het ziekenhuis in Westerbork. Op 31 augustus 1943 is ze vanuit Westerbork met vele anderen naar Auschwitz gedeporteerd. Op 3 september 1943 is ze daar vermoord. Lina Dalsheim is 20 jaar geworden.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.