Lilli Kellner

Lilli Kellner werd geboren op 12 juli 1925 in Keulen. Lilli was een vrolijk, aardig meisje. Heel knap, blozend, altijd tevreden, altijd bereid te doen wat er precies gedaan moest worden.
Samen met haar broer Max zat ze in het Paviljoen Loosdrechtsche Rade, waar een groep Duits-sprekende joodse jongeren verbleef die zonder ouders of andere familie na 1938 naar Nederland gevlucht waren. Zij stonden bekend als alijah-jeugd of Palestina-pioniers. 

Ze behoorden bij de zionistische beweging die ernaar streefde een Joods Nationaal Tehuis in Palestina op te bouwen. Overdag werkten ze bij boeren en ambachtslieden in de omgeving om het vak te leren. Lilli werkte in het Paviljoen een poosje in de wasserij. Wassen werd met de hand gedaan in de buitenlucht, vaak zonder warm water. Lilli hield van konijntjes. Later werkte ze op de boerderij van Veraar, aan de Oudloosdrechtsedijk 14.

Lilli Kellner

Voornaam
Lilli
Achternaam
Kellner
Geboortedatum
12 juli 1925
Geboorteplaats
Keulen

Ze was zeer sterk en kon spitten als de sterkste jongens. Nadat in 1942 de eerste pioniers een oproep hadden gekregen, werd voor alle pioniers uit Loosdrecht een onderduikplek gevonden door de Westerweelgroep. In de maanden dat de Westerweelgroep druk op zoek was naar eigen ontsnappingsmogelijkheden, poogde men ook op een andere manier reeds een tiental Palestina-pioniers, waarvan acht uit Loosdrecht, over de grens te laten vluchten.
Men had contact gekregen met een smokkelaarsorganisatie die een groep joden naar Zwitserland zou laten ontvluchten. In een Amsterdams café kwamen de afspraken tot stand. Wie er achter de organisatie zat is nooit duidelijk geworden. De organisatie werkte met een tussenpersoon en er moest flink betaald worden. Men vond daarvoor de oplossing dat de welgestelde joden in de groep dubbel zouden betalen, zodat er ook een aantal Palestina-pioniers uit Loosdrecht mee konden.

Men had contact gekregen met een smokkelaarsorganisatie die een groep Joden naar Zwitserland zou laten ontvluchten

Zo vertrok Lilli in oktober 1942 naar Zwitserland. Na het passeren van de Belgische grens werd deze groep rechtstreeks naar de Gestapo in Brussel gereden. Vanuit de gevangenis daar wist één van hen een briefje te smokkelen als waarschuwing.
Daarna is niets meer van hen vernomen. Alle leden van de groep, ook Lilli, werden op 31 oktober 1942 vanuit Mechelen op transport gesteld naar Auschwitz. Het transport kwam op 3 november 1942 in Auschwitz aan. Van Lilli Kellner is geen overlijdensdatum bekend.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.