Liesel Aussen komt op 8 maart 1936 ter wereld in Leer, Duitsland. Ze is het eerste en enige kind van Alfred en Paula Aussen-Aron. Vader Alfred geeft haar aan bij de burgerlijke stand.
Trouwfoto Alfred en Paula Aussen-Aron
Liesel Aussen
- Voornaam
- Liesel
- Achternaam
- Aussen
- Geboortedatum
- 08 maart 1936
- Geboorteplaats
- Leer (Dtsl)
- Sterfdatum
- 23 juli 1943
- Sterfplaats
- Sobibor
De ouders hebben een prachtige naam in gedachten: Liesel.Een samenvoeging van de namen van beide oma’s: (Karo)lina en Selma. Maar de nationaalsocialistische ambtenaar burgerlijke stand keurt deze naam af. Het kan toch niet zo zijn dat een Jood zo’n mooie Duitse naam voor zijn dochter kiest! Alfred neemt hiermee geen genoegen. Een politieke kwestie volgt. Uiteindelijk krijgt hij gelijk. Liesel mag Liesel heten.
In nazi-Duitsland krijgt de familie te maken met veel anti-Joodse maatregelen. Grootvader Louis Aron is gedwongen zijn manufacturenwinkel sluiten. Als moeder Paula boodschappen doet op de markt in Leer, moet ze steeds achteraan sluiten. Vader Alfred wacht de verregaande gevolgen niet af. De veiligheid van zijn gezin staat voorop. Op 24 mei 1938 verlaten ze hun huis aan de Rathausstrasse en emigreert de familie naar Winschoten. Ze vestigen zich aan Hoogstraat 12. Haar grootouders volgen later hun voorbeeld. Liesel gaat naar de Nutsfröbelschool.
Nutsfröbelschool te Winschoten
In het inmiddels bezette Nederland, ontkomt de familie Aussen niet aan deportatie. Op 3 oktober 1942 arriveren Liesel en haar ouders in Kamp Westerbork. Op 20 februari 1943 belandt de familie in Kamp Vught. Op 3 juli datzelfde jaar komen ze weer terecht in Kamp Westerbork. Via het spoortracé van de vervolging; dat loopt vanaf kamp Westerbork, Winschoten en via Leer naar de concentratiekampen in het oosten, vertrekt de familie op 20 juli naar Sobibor. Daar aangekomen worden de zevenjarige Liesel en haar ouders vergast.
Liesel Aussen Sterrenkind
In de zomer van 2022 werd in Leer, Duitsland, het Liesel Aussen-Plein/ Platz geopend.
Notabelen hielden toespraken en kinderen van de middelbare school vertelden over Liesel en de lessen. Er was joodse muziek en tot slot mocht de dichter het in het Duits vertaalde gedicht voordragen. Een prachtige dag om het joodse meisje te herinneren.
(Liesels levensverhaal afkomstig van Oorlogs-en Verzetcentrum, OVCG)