Leopold Rijnveld

Leopold Rijnveld werd op 15 april 1898 in Rotterdam geboren als zoon van Eliazer Rijnveld en Dina Oppenheimer. Zijn ouders hadden een zaak in manufacturen. Later verhuisde de familie naar Hilversum. 

Leopold Rijnveld

Voornaam
Leopold
Achternaam
Rijnveld
Geboortedatum
15 april 1898
Geboorteplaats
Rotterdam
Sterfdatum
26 maart 1943
Sterfplaats
Sobibor

Na het overlijden van Leopolds vader werd de zaak voortgezet door zijn moeder. Leopold volgde in Hilversum van 1911 tot 1915 de HBS. Hij was een gemotiveerde leerling, ijverig en vol belangstelling zo blijkt uit een bewaard gebleven rapport.

Na afronding van de HBS doet hij in 1918 staatsexamen gymnasium. Daarna kon hij beginnen aan zijn studie klassieke talen. Leopold Rijnveld studeerde aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij in 1933 zijn doctoraalexamen deed. Na zijn studie werd Leopold leraar klassieke talen en oude geschiedenis. Toen de oorlog in mei 1940 uitbrak werkte hij aan het gymnasium in Winschoten. Daarvoor was hij leraar aan het gymnasium in Hilversum. Leopold Rijnveld woonde samen met zijn moeder aan de Wassenberghstraat 24 in Groningen. Hij was erg gesteld op zijn inmiddels oude moeder.

Eind 1940 werd hij net als alle andere Joodse leraren en ambtenaren ontslagen. Een proefschrift waar hij aan werkte kon ook niet meer worden afgerond vanwege de maatregelen. Toch kon hij opnieuw aan de slag. Vanaf de start in februari 1942 was Leopold Rijnveld namelijk verbonden aan het ‘Joodsch Lyceum’ aan de Violenstraat in Groningen. De school hield op te bestaan in april 1943 toen de laatste Joden gedwongen de provincie Groningen moesten verlaten. Rijnveld was toen inmiddels al weggevoerd. In een van zijn laatste brieven schreef hij: “Maar uiteindelijk heeft Plato gelijk, dat het beter is onrecht te lijden, dan te doen.”

“Maar uiteindelijk heeft Plato gelijk, dat het beter is onrecht te lijden, dan te doen.”

Leopold Rijnveld kwam op 9 maart 1943 aan in Westerbork. Omdat zijn moeder in het ziekenhuis lag te Groningen was zij voorlopig vrijgesteld van transport. Leopold kwam in barak 68 terecht. Op 23 maart vertrok Leopold Rijnveld met het vierde transport dat van Westerbork naar Sobibor ging. Van de 1250 mannen, vrouwen en kinderen die met deze trein vertrokken zou niemand de oorlog overleven.

Leopold is, op 44-jarige leeftijd, meteen na aankomst in Sobibor vermoord. In de Groningse Schilderwijk is een struikelsteen voor hem gelegd. Zijn moeder kwam vanuit het ziekenhuis in Groningen op 29 april 1943 aan in kamp Westerbork en kreeg een plek in barak 85, ouderenbarak en onderdeel van het kampziekenhuis. Dina Rijnveld-Oppenheimer, kort daarvoor 78 jaar geworden, moest op 4 mei 1943 op transport naar het kamp waar haar zoon enkele weken voor haar naar toe was gebracht. Ook zij is direct na aankomst vermoord.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.