Leon Zwaap

Leon Zwaap (Lonnie) werd geboren op 7 mei 1934 in Hilversum. Zijn ouders waren Salomon Zwaap en Esther Philipse. Salomon Zwaap werd op 3 januari 1906 geboren in Amsterdam. Hij studeerde geneeskunde. Na zijn studie verhuisde hij naar Hilversum. Daar had hij zijn eigen praktijk aan de Gijsbrecht van Amstelstraat 379. Ook was hij zogenoemde geneesheer van het rusthuis ‘Beth Refoeah’. Op 3 augustus 1933 trouwde hij met Esther Jeanette Philipse. Zij werd geboren op 15 februari 1913 in Rotterdam. Hier heeft ze haar hele jeugd gewoond. Toen ze met Salomon trouwde, verhuisde ze naar Hilversum. Esther was kinderleidster en zangeres van beroep. Samen kregen ze twee zonen. Leon (Lonnie), rechts op de foto, werd geboren op 7 mei 1934, daarna kregen ze Edward David (Eddie), links op de foto. Hij werd geboren op 9 mei 1936.

Leon Zwaap

Voornaam
Leon
Achternaam
Zwaap
Geboortedatum
07 mei 1934
Geboorteplaats
Hilversum
Sterfdatum
08 oktober 1944
Sterfplaats
Auschwitz

Samen met zijn gezin is Salomon drie keer verhuisd binnen Hilversum. Na de Gijsbrecht van Amstelstraat gingen ze op de Roeltjesweg 18 wonen. Daarna verhuisden ze naar de Zeedijk 28. In 1942 was Salomon vertegenwoordiger van de Joodse Raad. Waarschijnlijk is het daarom dat Salomon als eerst werd opgepakt. Hij kwam in zijn eentje op 12 februari 1943 aan in kamp Westerbork. Hij verbleef hier in barak 43. In het kamp had Salomon veel last van bronchitis aanvallen. Twee maanden later op 22 april 1943 komen ook Esther met Leon en Edward David aan in kamp Westerbork.
Ook in kamp Westerbork werkte Salomon als arts, hierdoor werd hij voorlopig vrijgesteld van transport. Zijn vrouw Esther was zangeres van beroep. In kamp Westerbork nam zij deel aan de groep ‘Gruppe Bühne’, dit was een gezelschap van Nederlandse en Duitse joodse artiesten. Zij gaven voorstellingen aan de bewoners van kamp Westerbork. Hier trad Esther op als zangeres en als cabaretier. Door de humoristische optredens kregen de bewoners van het doorgangskamp enige steun en houvast.

Twee maanden later op 22 april 1943 komen ook Esther met Leon en Edward David aan in kamp Westerbork.

De broertjes Eddie (achter) en Lonnie (voor)

Ook Esther had geluk, want door haar functie in kamp Westerbork kwam ook zij op de lijst "Gruppe Stammlager" te staan. Dit was een lijst van mensen die vanwege hun functie voorlopig niet op transport gesteld hoefden te worden. Hierdoor kwamen automatisch ook de kinderen op die lijst te staan. Zo bleef het gezin Zwaap nog in kamp Westerbork. Op 4 september 1944 was het toch zo ver. Het gezin werd op transport gesteld naar Theresienstadt. Van hier uit gaat Salomon op 29 september 1944 naar Auschwitz. Direct na aankomst wordt Salomon op 1 oktober 1944 vermoord. Hij is 38 jaar oud geworden. 

De rest van zijn gezin wordt een paar dagen later op 6 oktober 1944 ook op transport gesteld naar Auschwitz. Direct na aankomst op 8 oktober 1944 worden ook Esther, Leon en Edward David vermoord. Uiteindelijk is Esther 31 jaar oud geworden. Leon is tien geworden en Edward David acht.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.