Leman (Leo) de Jong

Leman (Leo) de Jong werd geboren op 4 augustus 1885. Hij kwam uit een gezin van vier kinderen dat leefde volgens de orthodox-Joodse leefregels. Leo de Jong heeft onder andere als handelaar gewerkt en was ook bekend als directeur van een confectiefabriek. Aan het begin van de oorlog werkte hij bij een advertentiebureau. Daar werd hij vanwege zijn Jood-zijn ontslagen. Door het verkopen van pakjes jus probeerde Leo daarna de kost te verdienen.
Leo was ook vrijwillig verzorger van de Ned. Israelitische wijkvereniging.
Leo was getrouwd met Frederika Snijders (Amsterdam, 25 november 1886). Zij kregen zes kinderen: Lou (1917), Hans (1919), Fred (1921), Hanna (1923), Richard (1928) en Hetty (1931). Het gezin woonde aan de Mr. P. Arntzeniusweg 26 in Amsterdam (Watergraafsmeer).

Leo’s hele gezin, op dochter Hetty na, kwam om in Auschwitz.

Kinderen De Jong. Achter van links naar rechts: Hans, Fred, Hanna en Lou. Daarvoor de twee jongsten: Richard en Hetty. 

Leman (Leo) de Jong

Voornaam
Leman (Leo)
Achternaam
de Jong
Geboortedatum
04 augustus 1885
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
22 oktober 1943
Sterfplaats
Auschwitz

De oudste vier kinderen kwamen al in 1942 via kamp Westerbork in Auschwitz terecht.
Lou was aan het begin van de oorlog dienstplichtig militair. In 1942 moest hij naar het Joods werkkamp Sellingerbeets in Groningen. Tussen 3 en 5 oktober 1942 werd hij naar kamp Westerbork overgebracht om op 19 oktober gedeporteerd te worden naar Auschwitz. Van daar werd hij doorgestuurd naar het ‘Aussenlager’ Golleschau, waar hij in een cementfabriek moest werken. Op 18 november kwam hij terug in Auschwitz, waar hij op 19 november 1942 werd vermoord.

Hans, Fred en Hanna werden opgeroepen vanwege hun Jood-zijn. Zij gaven gehoor aan deze oproep en kwamen op 18 of 21 juli aan in Kamp Westerbork. (Er staan twee datumstempels op hun registratiekaart.) Ze werden op 24 juli op transport gesteld naar Auschwitz. Hans en Fred kwamen in Birkenau in Block 12 terecht. Volgens de Sterbebücher van Auschwitz kwam Hans op 13 augustus 1942 om het leven en Fred op 15 augustus 1942.Van Hanna is de precieze sterfdatum niet bekend, maar deze is later vastgesteld op 30 september 1942.

Leo, Freddy en hun zoon Richard werden opgepakt op hun onderduikadres.

Vader Leo, moeder Freddy en hun twee jongste kinderen Richard en Hetty doken onder in Den Haag. Omdat het onderduikhuis erg vol was, zocht men voor Richard een ander adres. Dat werd in Friesland gevonden. Toen bleek dat de familie daar liever een meisje wilde hebben, is in plaats van Richard Hetty naar Friesland vertrokken.
Leo, Freddy en hun zoon Richard werden opgepakt op hun onderduikadres. Moeder Freddy en Richard kwamen op 29 september 1943 aan in kamp Westerbork. Vader Leo volgde tien dagen later, op 9 oktober. Ze werden alle drie geplaatst in barak 67, de strafbarak. Op 19 oktober volgde hun transport naar Auschwitz, waar ze op 22 oktober 1943 werden vermoord.

De jongste dochter Hetty ging dus alleen naar Friesland en kwam in huis bij een streng gereformeerde onderwijzer. Daarna volgden in Friesland nog twee andere adressen. Uiteindelijk kwam zij terecht bij een dominee en zijn vrouw. Zij hadden zelf geen kinderen. Hetty werd door hen geadopteerd en bleef ook na de bevrijding bij hen wonen.

Uiteindelijk overleefde Hetty als enige van haar familie de oorlog.

Foto's: privé-collectie

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.