Lea Kropveld

Lea Kropveld werd geboren op 21 maart 1924. Ze groeide op in Amsterdam waar ze woonde met haar ouders, Hendrika Korpveld- de la Penha en Israël Kropveld, haar broer David Hartog en haar zus Margaretha. Als tiener verhuisde Lea vlak voor de oorlog naar Urk. Haar vader Israël, die als roepnaam Ies had, stond daar bekend onder de naam Japien de Joode.

Lea Kropveld

Voornaam
Lea
Achternaam
Kropveld
Geboortedatum
21 maart 1924
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
09 april 1943
Sterfplaats
Sobibor

Ies Kropveld was al een goede bekende op Urk. Voordat hij zich er vestigde met zijn vrouw en Lea (de andere kinderen waren al uit huis) kwam hij al regelmatig op Urk om zijn waren aan de man te brengen. Japien liep met zijn kar van maandag tot en met vrijdag door Urk en verkocht van alles: pannen, kammen, maar ook veiligheidsspelden en naalden. Volgens de overleveringen verkocht Japien ook goede grappen en werden aan zijn kar de laatste nieuwtjes uitgewisseld. Lea hielp ook met waren verkopen op Urk, maar deed dat het liefst samen met een vriendin.

Lea hielp ook met waren verkopen op Urk, maar deed dat het liefst samen met een vriendin.

 

 

De verslagenheid en het verdriet bij Lea’s ouders was groot toen ze hoorden dat hun zoon David, die in februari 1941 bij een razzia in Amsterdam was opgepakt, in Mauthausen was omgekomen. In mei 1942 moest het gezin Kropveld gedwongen Urk verlaten en naar de Joodse wijk in Amsterdam verhuizen. Daar richtten Lea en haar moeder thuis, samen met andere vrouwen waaronder zus Margaretha, een naaiatelier in waar ze handschoenen maakten voor het Duitse leger. Door voor de Duitsers te gaan werken, hoopten de vrouwen dat ze niet opgepakt zouden worden. Vrienden uit Urk probeerden de familie Kropveld ook te helpen. Ze brachten hen in Amsterdam soms pakjes met levensmiddelen. Ook hebben ze ervoor gezorgd dat Lea en haar ouders een verklaring kregen van de Gereformeerde Kerken in Nederland. Daarmee konden ze laten zien dat ze ‘Joodsche Christenen’ waren. De verklaring bleek uiteindelijk geen garantie voor behoud van hun leven.

Eind maart 1943 werden Lea en haar ouders opgepakt in Amsterdam en naar Westerbork gebracht. Ze gingen op 6 april op transport naar Sobibor. Lea Kropveld, vader Israël en moeder Hendrika werden daar op 9 april 1943 vermoord. Lea werd 19 jaar.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.