Kurt Rosenthal

Kurt Rosenthal heette voluit Kurt Jozef Rudolf Rosenthal. Hij werd geboren op 12 mei 1922 in Arnsberg, Rheinland. Omdat hij zich in Duitsland niet meer veilig voelde, vluchtte hij naar Nederland. Op 3 september 1936 is hij ingeschreven als leerling op de Quakerschool Eerde. Zijn ouders zijn Hugo en Gertrud Rosenthal en ze woonden in Zürich. Omdat Kurt zich onveilig voelde op Eerde verhuisde hij eind 1940 naar Amsterdam naar de Falckstraat 11, waar inmiddels ook zijn ouders woonden.

Kurt Rosenthal

Voornaam
Kurt Jozef Rudolf
Achternaam
Rosenthal
Geboortedatum
12 mei 1922
Geboorteplaats
Arnsberg
Sterfdatum
25 juli 1941
Sterfplaats
Mauthausen

Quakerschool in Eerde

Kurt slaagde erin om voor veel geld een visum te krijgen voor een ticket naar Amerika, onder voorwaarde dat hij door Duitsland zou reizen. Op 11 juni 1941 vond in Amsterdam-Zuid een razzia plaats. De bezetter greep sabotageacties aan om de razzia te motiveren. Uit vrees voor reacties als in februari, besloot Willy Lages geen straat-razzia’s te organiseren maar de slachtoffers van huis op te halen. Onder valse voorwendselen vroeg hij de Joodse Raad om de lijst met namen en adressen van de leerlingen van het Joodse Werkdorp in de Wieringermeer, die in maart 1941 gesommeerd waren naar Amsterdam te komen. Zij zouden nu weer mogen terugkeren.

Kurt vertrok niet naar Amerika, Hij werd net als 310 andere mannen opgepakt in Amsterdam en op 26 juni via Kamp Schoorl gedeporteerd naar Mauthausen.

Omdat veel leerlingen de zaak niet vertrouwden en onderdoken, werden er te weinig mensen opgehaald en vonden er alsnog razzia’s plaats in cafés en bij Joodse sportclubs. Kurt vertrok niet naar Amerika, Hij werd net als 310 andere mannen opgepakt in Amsterdam en via Kamp Schoorl op 26 juni gedeporteerd naar Mauthausen. Op 25 juli 1941 werd hij daar vermoord. Hij is 19 jaar geworden.

In 2007 deden leerlingen van het Vechtdalcollege in Ommen onderzoek naar de Joodse docenten en leerlingen die tijdens de oorlog verbleven op de Quakerschool op het landgoed Eerde bij Ommen. Toen de dreiging toenam dook een deel van hen onder terwijl anderen werden weggevoerd. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd in een tentoonstelling in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en in door de leerlingen geschreven Westerborkportretten. Veel meer informatie en foto’s over dit onderwerp zijn te vinden op de website www.oudommen.nl.

Het monument bij kasteel Eerde met ook de naam van Kurt Rosenthal.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.