Klaus Seckel

Klaus Seckel werd op 27 november 1928 in Hannover geboren. Later woonde hij in Berlijn. Omdat de nazi’s steeds meer maatregelen namen gericht tegen Joden, vonden zijn ouders het beter dat hij naar Nederland ging. Op 17 januari 1937 is hij in Ommen aangekomen. Hij was toen acht jaar oud en ging naar de Quakerschool in Eerde. Vanaf dat moment heeft hij een dagboek bijgehouden. Dit dagboek werd later uitgegeven.

Klaus Seckel

Voornaam
Klaus
Achternaam
Seckel
Geboortedatum
27 november 1928
Geboorteplaats
Hannover
Sterfdatum
28 februari 1945
Sterfplaats
Midden-Europa

De Quakerschool in Eerde

Toen Klaus Seckel een aantal jaren op de Quakerschool zat, brak de Tweede Wereldoorlog uit. Klaus merkte in het begin niet veel van de oorlog, maar toen hij 12 jaar was mochten de Joodse leerlingen niet langer op het kasteel blijven. Ze verhuisden naar bijgebouw De Esch. Klaus heeft zijn ouders van 1937 tot zomer 1940 nog sporadisch gezien maar vanaf 1940 tot 1943 helemaal niet meer.

“Ik heb van ’s ochtends tot ’s avonds dienst. Hier lijken alle dagen op elkaar.

Klaus had om niet te worden weggevoerd een stempel nodig op zijn kaart dat hij in het bezit was van een doopbewijs van de Quakers. Hij stond voor dat stempel wel anderhalf uur in de rij in Amsterdam met zijn klasgenoot Ernst Reiss. Achteraf onnodig omdat hij het stempel vanwege zijn leeftijd niet hoefde te hebben. Alle inspanningen en beloftes ten spijt, moest Klaus op 9 april naar kamp Vught vertrekken met nog 8 leerlingen. Op 20 mei 1943 werd Klaus overgeplaatst naar kamp Westerbork, waar hij een plek kreeg in barak 57.

 

Klaus Seckel schreef met regelmaat tijdens zijn verblijf in kamp Vught en Westerbork briefkaarten en brieven aan mevrouw E. Schmitt, die geadresseerd waren aan De Esch, Eerde bij Ommen. Elisabeth Schmitt was een Joodse lerares op de Quakerschool in Eerde en getrouwd met een niet-Joodse echtgenoot. De brieven zijn in het Duits opgesteld. Alle in- en uitgaande correspondentie is door de administratieve afdeling van het kamp voorzien van een stempel met de tekst “Geprüft” (gecontroleerd).

Op 18 juni 1943 schreef Klaus aan mevrouw Schmitt: “Ik heb van ’s ochtends tot ’s avonds dienst. Hier lijken alle dagen op elkaar. Eergisteravond was er een concert. Dat was uitstekend, eindelijk een beetje afwisseling. Zelfs het weer is hier heel afschuwelijk, maar we zijn dan ook in Drenthe. (…) Ik slaap op de derde verdieping van een stapelbed en dat is aangenaam. Alleen het er naartoe klimmen is minder prettig. Vanmiddag ga ik weer eens warm douchen. Hartelijke groeten en het beste. (…) Uw Klaus”

bron: www.oudommen.nl

In Westerbork zag Klaus zijn oud-klasgenoten Rudolf Reiss en Klaus Herzberg na een jaar weer terug. Op 4 september 1944 ging Klaus op transport naar Theresienstadt en op 16 oktober verder naar Auschwitz. Omgekomen is hij uiterlijk 28 februari 1945 in Midden-Europa (waarschijnlijk is hij bij de ontruiming van het kamp op dodenmars gestuurd en daarbij omgekomen). Klaus is 16 jaar geworden.

Het monument bij kasteel Eerde met ook de naam van Klaus Seckel.


De brieven die Klaus schreven en meer over hem is te vinden op de website van Oud Ommen:
https://beeldbank.oudommen.nl/QA0117/?album=6c346f96

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.