Walter Klaus Bernhard Metz is geboren op 12 augustus 1922 te Frankfurt am Main. Hij is de zoon van Paul Metz en Elsa Wertheim. Omdat Klaus Metz Joods is vlucht hij in 1937 uit Duitsland. Op het moment dat hij vlucht is Klaus 15 jaar oud. Zijn moeder Elsa werkt voor de Zentralausschuss fur Hilfe & Aufbau en kan zijn opleiding in Nederland gelukkig betalen. Vanaf januari 1937 is Klaus leerling op de Quakerschool in Eerde. In 1939 is hij een van de leerlingen die naar de Landbouwschool gaan. Klaus wil later boer worden in Palestina.
Klaus Metz
- Voornaam
- Klaus
- Achternaam
- Metz
- Geboortedatum
- 12 augustus 1922
- Geboorteplaats
- Frankfurt am Main
- Sterfdatum
- 05 december 1943
- Sterfplaats
- Auschwitz
De Quakerschool in Eerde
Op 9 april 1943 worden 9 Joodse leerlingen waaronder Klaus Metz, op transport gesteld naar kamp Vught. Daar wordt hij op 29 mei naar een van de buitenkampen gestuurd. Op 3 juli 1943 vertrekt hij van Vught naar Westerbork waar hij in barak 66 terecht komt. Klaas Metz stuurt een briefkaart vanuit kamp Westerbork naar mevrouw Schmitt in Eerde. Hij schrijft dat hij met enkele andere jongens van de Quakerschool verblijft in barak 73 en dankt haar voor de brieven en pakketten die goed zijn overgekomen.
Hij schrijft dat hij met enkele andere jongens van de quakerschool verblijft in barak 73 en dankt haar voor de brieven en pakketten die goed zijn overgekomen.
Pogingen om zijn doopbewijs te achterhalen om hem als gedoopte Jood in kamp Westerbork vrij te stellen van transport lopen op niets uit. Zijn transport van kamp Westerbork naar Auschwitz is op 21 september 1943. Van 6 tot 18 november 1943 en op 4 december 1943 is Klaus opgenomen in de Krankenbau van Monowitz Buna
Diezelfde dag, 4 december 1943 gaat Klaus op transport van Monowitz naar Birkenau. Een dag later, op 5 december 1942, is hij daar vermoord. Hij was toen 21 Jaar oud.
Het monument bij kasteel Eerde met daarop ook de naam van Klaus Metz.
In 2007 deden leerlingen van het Vechtdalcollege in Ommen onderzoek naar de Joodse docenten en leerlingen die tijdens de oorlog verbleven op de Quakerschool op het landgoed Eerde bij Ommen. Toen de dreiging toenam dook een deel van hen onder terwijl anderen werden weggevoerd. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd in een tentoonstelling in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en in door de leerlingen geschreven Westerborkportretten. Veel meer informatie en foto’s over dit onderwerp zijn te vinden op de website www.oudommen.nl.