Klaus Herzberg

Klaus Herzberg is op 25 april 1925 geboren te Breslau. Hier heeft hij tot op 12-jarige leeftijd gewoond. Op 21 februari 1937 is Klaus samen met zijn vader, Franz Herzberg, die metaalbewerker was en zijn stiefmoeder, Sarra Fainleib, naar Nederland gevlucht. Ze woonden in Amsterdam in de Deurloosstraat op nummer 117 II.

Klaus Herzberg

Voornaam
Klaus
Achternaam
Herzberg
Geboortedatum
25 april 1925
Geboorteplaats
Breslau
Sterfdatum
30 september 1944
Sterfplaats
Auschwitz

De Quakerschool in Eerde

Klaus werd op 8 september 1937 op de Quakerschool in Eerde ingeschreven als leerling. De bedoeling is dat Klaus na zijn opleiding met medestudenten naar de Verenigde Staten zal vertrekken.

Klaus bleef niet op de Quakerschool. Met de dreiging van de oorlog leek het de familie beter om Klaus terug te halen naar Amsterdam. Vanuit Amsterdam is de familie later doorgestuurd naar kamp Westerbork. De familie Hertzberg kwam er op 5 augustus 1943 aan. Daar ontmoette Klaus in elk geval zijn medeleerlingen Klaus Seckel en Ernst-Rudolf Reiss, die hij al een jaar niet meer gezien had. Als beroep is bij Klaus metaalsorteerder en muziekstudent genoteerd.

De bedoeling is dat Klaus na zijn opleiding met medestudenten naar de Verenigde Staten zal vertrekken.

Klaus en zijn familie kwamen op de Stammliste te staan van mensen die belangrijk waren voor de kamporganisatie. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de functie van zijn vader die koopman in spoorwegmaterieel was. Hij behoorde daarmee tot de groep ‘metaalJoden’ die vanwege hun belang voor het kamp voorlopig vrijgesteld waren van transport. Het grootste deel van de mensen van de Stammliste ging op 4 september 1944 op transport naar Theresienstadt. Zo ook Klaus Herzberg en familie.

Ook zijn vrienden Klaus Seckel en Ernst Rudolf Reiss gingen op 4 september 1944 op transport naar Theresiënstadt. Op 29 september 1944 ging Klaus op transport naar Auschwitz, waar hij bij aankomst op 1 oktober 1944 werd vermoord. Klaus is 19 jaar oud geworden.

Het monument bij kasteel Eerde met ook de naam van Klaus Herzberg.

In 2007 deden leerlingen van het Vechtdalcollege in Ommen onderzoek naar de Joodse docenten en leerlingen die tijdens de oorlog verbleven op de Quakerschool op het landgoed Eerde bij Ommen. Toen de dreiging toenam dook een deel van hen onder terwijl anderen werden weggevoerd. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd in een tentoonstelling in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en in door de leerlingen geschreven Westerborkportretten. Veel meer informatie en foto’s over dit onderwerp zijn te vinden op de website www.oudommen.nl.

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.