Klara Elzas-Walvisch

Klara Walvisch werd net als haar broertje Jaap geboren in het Duitse Königssteele. Ze was het derde kind van Joseph Walvisch en Heintje Wagenaar en had twee oudere zussen. Na haar kwamen nog broertje Jaap en twee jongere zussen.  Het gezin woonde tijdelijk in Duitsland vanwege zaken van de vader, maar verhuisde later weer naar Amsterdam.

Klara Elzas-Walvisch

Voornaam
Klara
Achternaam
Elzas-Walvisch
Geboortedatum
06 november 1911
Geboorteplaats
Königsteele
Sterfdatum
21 mei 1943
Sterfplaats
Sobibor

Klara Walvisch trouwde met Alexander Elzas en ze gingen aan het Jonas Daniël Meijerplein 19II in Amsterdam wonen. Ze dreven samen een delicatessenzaak aan de Jodenbreestraat. De winkel van Klara en Lex Elzas was een van de modernste van Amsterdam, heel luxe, met glazen vitrines waarin het snoep lag uitgestald.

De winkel van Klara en Lex Elzas was een van de modernste van Amsterdam, heel luxe, met glazen vitrines waarin het snoep lag uitgestald.

Lex werd in februari 1942 door de SD tijdens een razzia op het J.D. Meijerplein opgepakt en naar Scheveningen gebracht. Van daaruit is hij waarschijnlijk doorgestuurd naar Mauthausen. In januari 1943 kreeg Klara bericht dat Lex was gestorven op 18 december 1942.

Klara is in maart 1943 naar Westerbork gebracht en een paar weken later doorgestuurd naar Sobibor, waar ze op 21 mei 1943 is vermoord.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.