Juda Pinkhof

Juda Pinkhof werd geboren op 11 juli 1921 in Amsterdam. Hij kwam uit een vroom en zionistisch gezin en viel op door zijn zachtmoedigheid en intelligentie. Hij studeerde in Wageningen aan de Landbouwhogeschool totdat dit door de bezetting niet meer mogelijk was. Hij ging toen op hachsjarah (voorbereiding op emigratie naar Palestina) naar Beverwijk. Vandaar kwam hij begin 1942 naar Loosdrecht waar zijn broer Menachem jeugdleider was.

In het Paviljoen Loosdrechtsche Rade, verbleef een groep Duits-sprekende joodse jongeren die zonder ouders of andere familie na 1938 naar Nederland gevlucht waren. Zij stonden bekend als alijah-jeugd of Palestina-pioniers. Ze behoorden bij de zionistische beweging die ernaar streefde een Joods Nationaal Tehuis in Palestina op te bouwen. Overdag werkten ze bij boeren en ambachtslieden in de omgeving om het vak te leren.

Juda Pinkhof

Voornaam
Juda
Achternaam
Pinkhof
Geboortedatum
11 juli 1921
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
03 november 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Nadat in 1942 de eerste pioniers een oproep hadden gekregen, werd voor alle pioniers uit Loosdrecht een onderduikplek gevonden door de Westerweelgroep. In de maanden dat de Westerweelgroep druk op zoek was naar eigen ontsnappingsmogelijkheden, poogde men ook op een andere manier reeds een tiental Palestina-pioniers, waarvan acht uit Loosdrecht, over de grens te laten vluchten. Men had contact gekregen met een smokkelaarsorganisatie die een groep joden naar Zwitserland zou laten ontvluchten.

In een Amsterdams cafe kwamen de afspraken tot stand. Wie er achter de organisatie zat is nooit duidelijk geworden. De organisatie werkte met een tussenpersoon en er moest flink betaald worden. Men vond daarvoor de oplossing dat de welgestelde joden in de groep dubbel zouden betalen, zodat er ook een aantal Palestina-pioniers uit Loosdrecht mee konden. Zo vertrok Juda in oktober 1942 naar Zwitserland.

Men had contact gekregen met een smokkelaarsorganisatie die een groep Joden naar Zwitserland zou laten ontvluchten

Na het passeren van de Belgische grens werd deze groep rechtstreeks naar de Gestapo in Brussel gereden. Vanuit de gevangenis daar wist een van hen een briefje te smokkelen als waarschuwing. Daarna is niets meer van hen vernomen. Alle leden van de groep, ook Juda, werden op 31 oktober 1942 vanuit Mechelen op transport gesteld naar Auschwitz. Het transport kwam op 3 november 1942 in Auschwitz aan, waar Juda direct na aankomst werd vermoord.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.