Dora de Bruin

Dora de Bruin is het enige kind van Jonas Joseph de Bruin (1894-1943) en Kaatje de Bruin-Cohen (1889-1943). Ze is geboren op 22 december 1922 in Leeuwarden, een jaar na het huwelijk van haar ouders. Ze is waarschijnlijk vernoemd naar de stiefmoeder van haar vader.

Dora de Bruin

Voornaam
Dora
Achternaam
de Bruin
Geboortedatum
22 december 1922
Geboorteplaats
Leeuwarden
Sterfdatum
26 maart 1943
Sterfplaats
Sobibor

                       

Dora's ouders Kaatje en Jonas. Foto's : Privé-collectie

Het gezin woonde aan de Peperstraat 16 in Leeuwarden, daar hadden haar ouders hadden hun winkel, genaamd ‘Royal Corset’. Moeder Kaatje dreef de winkel en vader Jonas vertegenwoordigde de zaak als handelsreiziger. 

Corsetten behoorden in die tijd tot de dagelijkse kleding van de moderne vrouw. De winkel is begonnen in 1915 aan Over de Kelders 26, als filiaal van het ´Groninger Corsetten Magazijn´. De corsetten betrok men vooral uit Amerika.

De firma groeide in de jaren ‘20 en ‘30 en de zaak verhuisde naar de Peperstraat, op de hoek van de Weaze. Het assortiment werd verbreed met onder andere kousen en bustehouders. 

Zoals te lezen valt in een advertentie in november 1929 is dochtertje Dora ernstig ziek geweest. Kort voor haar 7e verjaardag is ze weer hersteld. Later zou Dora haar MULO-diploma behalen.

       

Dora in 1934. Foto: Privé-collectie

Jonas, Kaatje en Dora de Bruin hadden alle drie een Sperre en ze vreesden daardoor in eerste instantie geen deportatie. Ze hadden dan ook een mogelijkheid om onder te duiken afgeslagen.

Dora, in het midden met het mandje, bij een Poerimfeest in 1941 (collectie JCK Amsterdam)

Dora in 1941

Jonas was actief binnen de Joodse gemeenschap. Hij was sinds 1926 ‘kabran’ (lijkbezorger/doodgraver) en sinds 1937 vicevoorzitter van de NIG (Nederlands Israëlitische Gemeente) in Leeuwarden. Ook had Jonas tijdens de oorlog een functie bij de Joodse Raad: hij was sinds 5 november 1941 Medewerker bijstand niet-Nederlandse Joden.
En Dora was sinds 30 juli1942 geregistreerd als ‘Algemeen arbeidsreserve’.

Jonas, Kaatje en Dora de Bruin hadden alle drie een Sperre en ze vreesden daardoor in eerste instantie geen deportatie. Ze hadden dan ook een mogelijkheid om onder te duiken afgeslagen. Dat is te lezen in het onderstaande fragment, waarin het onderduikverhaal van nichtje Dora de Bruin te lezen valt, verteld door Dora’s zus Betty. (Deze Dora en Betty zijn dochters van Jonas’ broer Aron de Bruin.)

‘In Leeuwarden bezocht Dora wel eens haar oom en tante de Bruin die woonden in de Peperstraat. Die hadden daar een winkel genaamd "Corset Royal". Op een keer was zij getuige van een gesprek van haar tante met politieagent Halma. Deze waarschuwde haar tante voor de Duitsers en zei dat ze moest onderduiken. Maar oom en tante waren te gehecht aan hun spulletjes en bleven waar ze waren. Voor Dora was dit de aanleiding om eens met Halma te gaan praten. Konden niet in plaats van oom en tante, Betty en zij gaan onderduiken?’

(Uit: http://www.jadeboer.nl/BettydeBruinDl1.htm )

Het gezin De Bruin werd wel opgepakt. Op 4 februari 1943 kwamen Jonas, Kaatje en Dora aan in kamp Westerbork. Op 23 maart 1943, twee dagen na Jonas’ verjaardag volgde hun transport naar Sobibor. Daar werden ze op 26 maart 1943 vermoord. Jonas was 49, Kaatje 53 en Dora 20 jaar oud.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.