Johanna Paradies-Loeb

Johanna Loeb werd op 30 mei 1885 geboren in Den Haag. In 1943 werd zij vanuit kamp Westerbork naar Sobibor gedeporteerd en vermoord. Haar kleinzoon schreef over haar het volgende portret.

Johanna Paradies-Loeb

Voornaam
Johanna Martha
Achternaam
Paradies-Loeb
Geboortedatum
30 mei 1885
Geboorteplaats
Den Haag
Sterfdatum
30 april 1943
Sterfplaats
Sobibor

Mijn oma Jo was een meisje Loeb. Ze was van 30 mei 1885, de zoveelste uit een rij van acht kinderen. Haar ouders hadden een paar jaar eerder de trek aangedurfd van Duitsland naar Den Haag. Vader Loeb was daar een winkeltje begonnen, in confectiekleding. Niet heel modieus maar wel op afbetaling. Vader was een harde werker, had de tijd mee, zijn winkeltje groeide uit tot een serie nette kledingzaken en het gezin Loeb begon steeds meer te behoren tot de gegoede burgerij. Kleine Jo kreeg een bijpassende opvoeding. Ze ging in Den Haag naar school. Maar dat was haar ouders niet goed genoeg. Omdat Jo een nette jongejuffrouw moest worden, stuurden ze haar naar een keurige kostschool. In Duitsland. Daar, meenden haar ouders, wist men nog hoe het hoorde.

"Er is geen tijd om tranen te storten op denkbeeldige graven en alleen in de stilte van de nacht, als we ontwaken uit een droom, gaan onze gedachten terug naar hen, die ons ontnomen werden en die we ons dan nog zo levendig kunnen voorstellen."

Kleine Jo werd mooie Jo. Ze kreeg een vriendje, WilhelmSpiegel. Mits men betamelijk bleef, maakte de directrice van de kostschool daar geen bezwaar tegen. Wilhelm bleef betamelijk. Te betamelijk. Hij treuzelde met het vragen van de hand van Jo. Dat kwam een ander goed van pas. De directrice, ze heette Frau Paradies, had een zoon. Alex. Hij had een scherp oog voor wat goed was. Hij was ongeveer tien jaar ouder dan Jo en dat maakte hem ervaren genoeg om te weten wanneer de vis aan de haak moest worden geslagen. Alex deed op het juiste moment wat Wilhelm naliet en zo werd het meisje Loeb uiteindelijk mevrouw Paradies. Het jonge paar vestigde zich tot ieders tevredenheid in Frankfurt am Main. Daar werden ook hun zonen geboren. Fritz in 1905, Hans in 1908. Hun goede jaren regen zich aaneen. En op de achtergrond werd het geluid van laarzen steeds luider. Zoon Fritz vertrok al in 1928 naar Nederland. Hans volgde hem later. Ook Jo ging, samen met haar Alex.

In het voorjaar van 1943 zijn beiden opgepakt. Op 15 april 1943 kwamen ze aan in Westerbork. Ze verbleven er in barak 60. Hun trein ging op 27 april 1943 naar Sobibor. Op 30 april 1943 kwamen ze daar samen aan en om. Honderdacht dagen later voltooiden hun zoon Hans, zijn vrouw Ina en hun nog jonge kinderen Peter en Edith dezelfde reis. En die almaar treuzelende Wilhelm Spiegel? Hij zocht en vond het op een na beste en trouwde met een zusje van Jo. Ze woonden in Kiel. Ze kregen drie kinderen. Het oorlogslot bleef Wilhelm bespaard. Al in maart 1933 werd hij door een nazi op de drempel van zijn huis doodgeschoten.

Het is zoals Ernst, de jongere broer van Jo, het na de oorlog schreef. "Er is geen tijd om tranen te storten op denkbeeldige graven en alleen in de stilte van de nacht, als we ontwaken uit een droom, gaan onze gedachten terug naar hen, die ons ontnomen werden en die we ons dan nog zo levendig kunnen voorstellen."

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.