Albert Isac Franco Mendes

Albert Isac Franco Mendes is geboren op 2 februari 1905 in Amsterdam. Hij kwam uit een Portugees Joodse familie. Zijn vader was Benoit Franco Mendes (1869-Auschwitz 1944), zijn moeder Jonkvrouw Esther Lopes Suasso (1881-1931). Albert had 2 zussen, Suze was al jong overleden en Cora Suze is geboren op16 juli 1902. Het gezin Franco Mendes woonde aan de Nic. Witsenkade 16 te Amsterdam.

Albert Isac Franco Mendes

Voornaam
Albert Isac
Achternaam
Franco Mendes
Geboortedatum
02 februari 1905
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
18 oktober 1944
Sterfplaats
Auschwitz

Albert verloofde zich in 1931 met Johanna (Hans) van der Kous. Hans was toen 18 jaar. Ze is geboren op 9 januari 1913 in Watergraafsmeer. Haar vader was daar huisarts en het gezin woonde er aan de Hoogeweg 10. Hans was enig kind. Hans’ vader Joel van der Kous werd op 12 april 1887 geboren in Amsterdam, haar moeder, Bertha (Bertina) van der Kous-Sachs kwam op 5 december 1886 ter wereld, ook in Amsterdam.
Van Hans is bekend dat ze op het Amsterdams Lyceum zat, de foto hieronder komt uit het 'Gedenkboek 1940-1945 van het Amsterdams Lyceum'.


Alberts moeder overleed in 1931. De verlovingsadvertentie vermeldt dat er ‘wegens familie-omstandigheden geen ontvangstdag’ was. Dit heeft waarschijnlijk te maken met Alberts moeder, het zou kunnen dat zij ten tijde van de verloving ziek of al overleden was.
Alberts vader hertrouwde later met Jochebed Henriques Pimentel.

Een jaar later, op 12 juli 1932, trouwden Hans en Albert in de Port. Isr. Hoofdsynagoge aan het Jonas Daniel Meijerplein. Ze gingen wonen aan de P. de Hooghstraat 84 in Amsterdam.

Interieur van de Portugese Synagoge, circa 1920. Collectie Joods Historisch Museum

Albert Franco Mendes was van beroep assuradeur. Hij was kort voor zijn huwelijk, per 1 juli 1932 opgenomen in de firma van zijn vader Benoit. Benoit is bekend geworden als de ontwerper van de ‘Molest-verzekering’, een verzekering tegen oorlogsschade, hij ontwikkelde deze in de Eerste Wereldoorlog. Tevens ontwikkelde Benoit een ‘Polis tegen berooving en fraude van personeel’. Alberts zus Cora Suze en haar man Albert Victor van Os waren ook verzekeringsagenten.
Albert was voorzitter van het Portugees Israelitisch Oude Mannenhuis en administrateur van het Portugees Israelitsch Ziekenhuis (PIZ) .

Het enige kind van Hans en Albert werd geboren op 7 juli 1933. Haar naam was Bertha, ze werd vernoemd naar de moeder van Hans.

Foto: privé-collectie

Albert Franco Mendes was van beroep assuradeur. Hij was kort voor zijn huwelijk, per 1 juli 1932 opgenomen in de firma van zijn vader Benoit.

Op 21 oktober 1942 werden Hans en Albert Franco-Mendes en hun dochter Bertha van Amsterdam naar kamp Westerbork vervoerd. Ze konden daar geruime tijd blijven, dankzij de vrijstelling van Albert vanwege zijn ‘PIG-stempel’ (Portugees Israelitsche Gemeente).
Maar op 25 februari 1944 moesten ze naar Theresienstadt. Philip Mechanicus schrijft daarover op 23 februari 1944 in zijn dagboek ‘In Depot’:

Over het lot van de Portugezen is beslist. Gistermiddag kwam als een bom uit heldere hemel de bekendmaking, dat zij met pak en zak naar Theresienstadt gaan, a.s. vrijdag. Dus niet naar Portugal. Dat wisten we trouwens wel, dat dat maar een aardigheidje, een spelletje was. Maar waarom naar Theresienstadt? De Hemel mag het weten. Aangenomen moet worden, dat de Duitse autoriteiten met het geval tenslotte geen raad hebben geweten en de Portugezen daarom maar naar Theresienstadt hebben afgeschoven, zoals ook anderen, met wie zij geen raad wisten.

Op 16 oktober 1944 werd het gezin van Theresienstadt naar Auschwitz gedeporteerd. Op 18 oktober 1944 werden Hans en Albert Franco Mendes-van der Kous en hun dochter Bertha vermoord. Ze waren respectievelijk 31, 39 en 11 jaar oud.

De ouders van Hans, Joel en Bertha van der Kous-Sachs waren al op 17 september 1943 omgebracht in Auschwitz.
De vader van Albert en zijn tweede vrouw Jochebed Franco Mendes-Henriques Pimentel werden op 30 oktober 1944 in Auschwitz vermoord.
Alberts zus Cora Suze van Os-Franco Mendes stierf op 5 augustus 1942, haar twee dochtertjes Thérèse en Suzette op 12 augustus 1942 en haar man Albert van Os op 30 september 1942, allen in Auschwitz.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.