Johanna Aussen-Mok

Johanna (Jo) Mok werd geboren op 26 juni 1903 in Amsterdam. Jo was (directie)secretaresse bij de vakbond NVV. Zij trouwde op 22 september 1937 met Maurits (Mau) Bernhard Henri Aussen. Hij was geboren op 19 mei 1902 te Amsterdam en hij was de jongste zoon van het gezin met 6 kinderen. 

Johanna Aussen-Mok

Voornaam
Johanna
Achternaam
Aussen-Mok
Geboortedatum
26 juni 1903
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
02 juli 1943
Sterfplaats
Sobibor

Na het overlijden van Mau's vader kon zijn moeder het gezin niet meer geheel onderhouden, zodat hij gedeeltelijk in een weeshuis opgroeide. Hij bleek een goede leerling en deed met zeer goed gevolg eindexamen op de HBS. Daarna richtte hij een importzaak op in de papierbranche, waarvoor hij ook naar het buitenland reisde.

Jo en Mau verhuisden naar Waalstraat 37, in Amsterdam. Ze kregen twee kinderen. Robert (Rob) Bernhard Henri werd geboren op 22 maart 1938 en Hendrina Louise (Hennie, later Zusje en als volwassen vrouw Inez genoemd) werd geboren op 2 mei 1940. Vanwege deze laatste zwangerschap had de familie Aussen het voorgenomen vertrek per boot naar Amerika uitgesteld. Helaas heeft de Duitse inval vervolgens de emigratie verhinderd.

Vanwege deze laatste zwangerschap had de familie Aussen het voorgenomen vertrek per boot naar Amerika uitgesteld. Helaas heeft de Duitse inval vervolgens de emigratie verhinderd.

In 1942 besloten Mau en Jo dat onderduiken noodzakelijk was. Zij bleven in onderduik in Amsterdam. De twee kinderen gingen eerst gezamenlijk in de provincie in onderduik, maar na enige tijd werden ze van elkaar gescheiden ondergebracht op adressen in Limburg. Mau en Jo werden in Amsterdam op hun onderduikadres opgepakt en naar Westerbork gebracht.

Daar kwamen ze aan op 29 juni 1943 en werden van daaruit direct doorgestuurd. Zij zijn omgekomen in Sobibor op 2 juli 1943. De kinderen hebben in onderduik de bevrijding gehaald en zijn vervolgens opgevangen door de zusters van hun moeder, Esther Goedhart-Mok en Sophia Mok.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.