Jacob Teeboom

Jacob Teeboom was een zoon van Marcus Teeboom en Sara Van Kleef. Hij had aan de ambachtsschool voor timmerman geleerd maar werkte korte tijd als diamantslijper. Zijn voorliefde ging echter uit naar de muziek. Hij speelde contrabas en hij was zanger in het orkest van Abe Remmelton. Bovendien dirigeerde hij zijn eigen orkest Jack Tea-tree and his boys. Begin jaren 40 waren er plannen om een plaat op te nemen. Dat is er door de bezetting niet van gekomen. Jacob Teeboom woonde eerst aan de Transvaalkade 54 in Amsterdam. Hij trouwde, waarna hij en zijn vrouw een woning aan de Willem Beukelstraat 26h in Amsterdam betrokken.

Affiche van Abe Remmelton, met Jacob Teeboom rechtsboven en onderaan 2e van links.

Jacob Teeboom

Voornaam
Jacob
Achternaam
Teeboom
Geboortedatum
03 februari 1912
Geboorteplaats
Bussum
Sterfdatum
31 maart 1944
Sterfplaats
Midden-Europa

Tijdens de oorlog is Jacob Teeboom tewerkgesteld aan de Hembrug bij Amsterdam. Hij had hoogtevrees en is er van een steiger gevallen. Toen zijn vrouw hem wilde opzoeken in het ziekenhuis moest zij het hele stuk lopen, omdat zij als Jodin niet met de tram mocht reizen. In het ziekenhuis aangekomen werd haar de toegang geweigerd.

In 1942 werd Jacob Teeboom tewerkgesteld in een van de Joodse werkkampen. In zijn geval was dat het kamp Stuifzand, tussen Hoogeveen en Wijster. Een maand later werd zijn kind geboren. Jacob Teeboom is eenmaal teruggekeerd bij zijn vrouw en kind.

Jacob en echtgenote

Familie en vrienden raadden hem aan om onder te duiken. Er waren zelfs mogelijkheden om via contacten in de muziekwereld naar Zwitserland te ontkomen. Hij durfde het niet aan en is teruggekeerd naar het werkkamp.

'Jack Tee-tree and his boys.' Jacob is de derde van links

Een maand later werd zijn kind geboren. Jacob Teeboom is eenmaal teruggekeerd bij zijn vrouw en kind.

Jacob Teeboom in werkkamp Stuifzand

In het werkkamp zijn enkele foto’s gemaakt. Toen de gedetineerden werden overgebracht naar Westerbork heeft Jacob Teeboom enkele foto’s uit de trein gegooid. Deze waren geadresseerd aan een slager die ze bij de echtgenote heeft afgeleverd. De echtgenote en het kind van Jacob Teeboom hebben door onderduiken de oorlog overleefd.

Foto uit Stuifzand. Jacob staat geheel rechts.

Jacob Teeboom kwam met de andere mannen uit Stuifzand op 3 oktober 1942 aan in kamp Westerbork. Op 16 oktober 1942 werd hij gedeporteerd richting Auschwitz. In Cosel werd hij uit de trein gehaald en tewerkgesteld. Wat er daarna gebeurd is, is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat Jacob Teeboom de oorlog niet heeft overleefd.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.