Jacob Sluijs

Jacob Sluijs is geboren op 10 april 1908 in Amsterdam. Hij was het enige kind van Eduard Sluijs en Helena de Vries. Jacob trouwde op 15 juli 1942 met Judik-Tof, van beroep mezzosopraan. Jacob en Judik kwamen om in de oorlog, net zoals zijn ouders en schoonouders. Zijn schoonzus Roza Tof was de enige overlevende in deze familie.

Jacob Sluijs

Voornaam
Jacob
Achternaam
Sluijs
Geboortedatum
09 april 1908
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
04 juni 1943
Sterfplaats
Sobibor

Jacob was architect, bouwkundig opzichter, tekenaar en timmerman. Sinds 1932 was hij opzichter van de begraafplaatsen van de NIHS (Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge) gevestigd aan de Houtmarkt. Op 29 juli 1942 kwam hij in functie bij de Joodse Raad.

Jacob Sluijs en zijn vrouw Judik Sluijs-Tof werden tijdens een razzia op 26 mei 1943 in Amsterdam opgepakt.

Judik Sluijs-Tof is geboren op 13 september 1907 in Veendam. Ze was als kind al een zangtalent. In haar puberteit zegde ze haar loopbaan als naaister vaarwel en wijdde zich volop aan haar zangopleiding. Ze had les bij Rosa Schönberg in Amsterdam, alsmede in de operaklas van Johannes den Hertog aan het Amsterdams Conservatorium. Ze behaalde haar diploma zang aan dit conservatorium in 1934. De opleiding werd deels betaald met het onderwijzerssalaris van haar zus Roza.
Als zangeres nam Judik de artiestennaam Judith Toff aan. Ooit trad Judik op tijdens een talentenjacht in Wenen, waar iedereen verwachtte dat ze de eerste prijs zou krijgen. Dit gebeurde echter niet; volgens Judith omdat zij Joods was.
Judik studeerde ook nog een jaar bij de Opéra in Parijs. Rond 1929 vestigde ze zich blijvend in Amsterdam, waar ze later lerares zang werd aan het conservatorium. Ze maakte carrière als mezzosopraan. Op 4 februari 1940 maakte Judith Toff haar debuut bij het Concertgebouworkest. Het was een concert onder leiding van Eduard van Beinum en zij zong aria’s van Massenet en Saint-Saens. Het was meteen haar laatste grote optreden.

Judik Sluijs-Tof

Jacob Sluijs en zijn vrouw Judik Sluijs-Tof werden tijdens een razzia op 26 mei 1943 in Amsterdam opgepakt. Op 1 juni volgde hun transport naar Sobibor, waar zij op 4 juni 1943 werden omgebracht. Ze waren beiden 35 jaar oud.

Een uitgebreider verhaal over Judik Tof met o.a. recensies van haar optredens is te lezen op de website van Opera Nederland onder de kop Gesmoorde Stemmen: http://operanederland.nl/2014/12/19/gesmoorde-stemmen-deel-8/

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.