Jacob de Wilde

Jacob de Wilde werd geboren op 7 april 1916 in Leeuwarden. Hij was het vijfde kind van Gerson de Wilde en Schoontje de Wilde-Dwinger. Jacob had een broer, Barend en vier zussen, Aaltje, Eva, Roosje en Greta. Ook kregen zijn ouders nog een kindje dat in 1922 doodgeboren werd. Voor Jacobs geboorte woonden zijn ouders in Sneek. In 1911 zijn ze verhuisd naar Leeuwarden. Het gezin woonde vanaf 1923 op Bij de Put 2 in een bovenwoning boven hun slagerij in een buurt waar veel meer Joodse gezinnen woonden.

Jacob de Wilde

Voornaam
Jacob
Achternaam
de Wilde
Geboortedatum
07 april 1916
Geboorteplaats
Leeuwarden
Sterfdatum
28 februari 1943
Sterfplaats
Auschwitz

Net als zijn vader, broer en meerdere familieleden, werd Jacob slager. Hij hielp, net als zijn oudere broer Barend, zijn vader in diens zaak. Jacob was niet getrouwd en woonde net als zijn zus Greta nog thuis.


Het gezin De Wilde met Jacob helemaal rechts

Het gezin woonde vanaf 1923 op Bij de Put 2 in een bovenwoning boven hun slagerij in een buurt waar veel meer Joodse gezinnen woonden

Breedstraat in Leeuwarden met links Slagerij De Wilde.

Net als voor de andere Joodse winkeliers en handelaren in de buurt veranderde met de oorlog en de vele maatregelen tegen Joden ook voor het gezin De Wilde het leven ingrijpend. De eigen zaak moest dicht in het voorjaar van 1942. De ouders van Jacob komen kort voorbij in een film die tijdens de bezetting in Leeuwarden werd gemaakt.  

Op 11 november 1942 is Jacob met zijn ouders en twee van zijn zussen naar Westerbork gebracht.

Negen dagen later, op 20 november 1942, volgde transport vanuit Westerbork naar Auschwitz. Jacobs ouders en zijn zussen Aaltje en Greta zijn direct bij aankomst op 23 november 1942 in Auschwitz vermoord. Jacob heeft vermoedelijk eerst nog een periode gewerkt, maar is uiteindelijk ook omgekomen. Zijn sterfdatum is 28 februari 1943. Jacob is 26 jaar geworden.

Broer Barend was al op 9 oktober 1942 gedeporteerd naar Auschwitz en is daar uiterlijk in januari 1943 omgekomen. Zus Roosje werd op 30 oktober 1942 gedeporteerd en is op 2 november 1942 vermoord in Auschwitz. Zus Eva ging pas in 1943 naar Sobibor, waar ze direct bij aankomst op 5 maart 1943 werd vermoord. Woonplaats Bij de Put 2

(Foto's en film: collectie Historisch Centrum Leeuwarden)

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.