Iwan van Oosten

Israël Berty van Oosten is geboren op 27 december 1927 in Assen. Hij werd Iwan genoemd. Hij was de zoon van Johanna van Oosten-Jakobs (geboren op 27 mei 1902 in Emmen) en Machiel van Oosten (geboren op 22 april 1899 in Assen). Zijn vader was eigenaar van meubel en beddenzaak ‘De Walvisch’.

Iwan van Oosten

Voornaam
Israël Berty
Achternaam
van Oosten
Geboortedatum
27 december 1927
Geboorteplaats
Assen
Sterfdatum
24 september 1943
Sterfplaats
Auschwitz

Deze winkel stond aan de Gedempte Singel 10. De winkel is opgericht door Jonas van Oosten, de opa van Iwan. Voor de naam van de winkel werd Jonas geïnspireerd door het bijbelverhaal over Jonas en de walvis. Later is de winkel overgenomen door Machiel en zijn vrouw. Tijdens de oorlog is de winkel onteigend.

De drie broers Van Oosten: Jonny, Iwan en Maunie

Iwan was leerling van de openbare school maar kon daar vanwege de maatregelen tegen Joden na de zomer van 1941 niet meer terecht. Vanaf 1 september 1941 ging Iwan naar de Joodse school. Rond juni 1942 kreeg de familie te horen dat ze uit de winkel moesten en alles moesten ontruimen. Ze kregen eerst tijdelijk onderdak van andere Joodse families, totdat achter het café van Boele Geerts een schuur vrij kwam die in gebruik was geweest als paardenstal. Na een schoonmaak en flinke opruimbeurt had de familie daar een tijdelijk onderkomen. Maar ze verbleven niet lang in die schuur.

Met behulp van de café-eigenaar Boele Geerts werd de familie naar een onderduikadres in Hindeloopen vervoerd.

Met behulp van de café-eigenaar Boele Geerts werd de familie naar een onderduikadres in Hindelopen vervoerd. Uit het politierapport:

Zaterdag 18 Juli 1942. 12 uur. In opdracht van den heer H. I. v. P. onderzoek ingesteld naar de afwezigheid van het gezin van M. van Oosten, Gedempte Singel 10. Bij onderzoek bleek, dat het gezin van Van Oosten plm. 10 dagen geleden haar intrek heeft genomen in een schuurruimte, achter het café Boele Geerts aan de Groningerstraat, daar het perceel Gedempte Singel 10 moest worden ontruimd. Woensdagavond 15 Juli j. l. is het gezin nog gesignaleerd te Assen, nadien niet meer. Het gezin bestaat uit:
1. Machiel van Oosten geboren 22 April 1899 te Assen, Ned. Jood.
2. Zijn vrouw, Johanna Jakobs, geboren 27 Mei 1902 te Emmen, Ned. Jodin.
3. Jonas van Oosten, geboren 9 Augustus 1926 te Assen.
4. Israël Berty van Oosten, geboren 27 December 1927 te Assen.
5. Maurits Henk van Oosten, geboren 7 januari 1933.
alsmede de inwonende broer 6. Maurits van Oosten geboren 26 November 1901 te Assen, Ned. Jood.

Machiel en Maurits hadden zich eigenlijk met andere Joodse mannen uit Assen op zondag 19 juli 1942 moeten melden voor vertrek naar het Joodse werkkamp bij Orvelte. Achter hun namen op de lijst met vertrekkenden stond: vermist. Op 10 september 1942 werd door een wachtmeester in Sneek gemeld dat het gezin van Oosten was aangehouden in De Hel -It Heidenskip. Ze waren toevallig ontdekt door Duitsers die zochten naar een Engelse zender. De familie werd gescheiden. Johanna belandde met Iwan en jongere broer Maurits op 25 september 1942 in kamp Westerbork. En Machiel, Oom Maurits en Iwan’s oudere broer Jonny gingen naar kamp Amersfoort. Op 21 september 1943, na bijna een jaar in het kamp, zijn Iwan en zijn broertje Maurits met hun moeder weggevoerd naar Auschwitz. Daar aangekomen zijn ze direct vermoord. Ook Iwans vader, zijn oudere broer en zijn oom hebben de oorlog niet overleefd.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.