Iwan Hiegentlich

Iwan Hiegentlich is op 11 april 1916 geboren in Assen.  (Op de foto hiernaast de plaquette in het gebouw van de voormalige RHBS Assen met de naam van Iwan Hiegentlich.) Iwans vader was Jacob Salomon Hiegentlich en zijn moeder, Frederika Frietje Godschalk. Vader Jacob Hiegentlich had een slagerij aan de Singelstraat 2 in Assen, waar het gezin ook woonde. Iwan had een zus, Sara Melia (1910), en een broer Jacob Israël (1915). Sara was naaister van beroep en Jacob handelde in scheerartikelen.

In het verlengde van de Kleine Marktstraat te Assen was de slagerij van Jacob Hiegentlich. 

Iwan Hiegentlich

Voornaam
Iwan
Achternaam
Hiegentlich
Geboortedatum
11 april 1916
Geboorteplaats
Assen
Sterfdatum
09 november 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Iwan was na zijn studie naar Amsterdam verhuisd. Dat was vanwege zijn werk, want hij was radiotelegrafist bij de KLM. Al in de herfst van 1940, aan het begin van de oorlog werd Iwan ontslagen vanwege zijn Joods-zijn. In de politierapporten van de Asser politie werd in juni 1942 gemeld dat Iwan al enkele weken spoorloos was.

Iwan wilde niet afwachten of zich melden voor een werkkamp maar wilde proberen naar het onbezette deel van Frankrijk te ontsnappen. Kennissen wisten achteraf slechts dat hij een afspraak had in de Kerkstraat en dat hij als herkenningsteken zijn viool onder de arm zou dragen. Op zijn fiets is hij vervolgens vertrokken.

Kennissen wisten achteraf slechts dat hij een afspraak had in de Kerkstraat en dat hij als herkenningsteken zijn viool onder de arm zou dragen.

Iwan op school (jaren '20)

De Joods Raad van Assen heeft tevergeefs geprobeerd erachter te komen wat Iwan is overkomen, speciaal voor de ouders die totaal overstuur waren. Op 8 juni 1942 werden de fiets en de viool door Iwan vanuit Den Haag terugbezorgd bij zijn ouders. Zijn identiteitspapieren en Jodenster werden een dag later vanuit Eindhoven teruggestuurd naar Assen.

Onderweg moet het fout zijn gegaan. De familie heeft nog één gecensureerd briefje uit Frankrijk ontvangen. Later bleek dat Iwan, na eerst gevangen te hebben gezeten in de strafgevangenis van Hauteville, op 6 november vanuit het doorgangskamp Drancy in Frankrijk gedeporteerd is naar Auschwitz. Hij is daar direct na aankomst op 9 november 1942 vermoord.

Iwans vader is op 26 oktober 1942 omgekomen in Auschwitz en zijn broer op 9 juli 1943 in Sobibor. Iwans moeder is op 31 januari 1943 overleden in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen. Zijn zus heeft de oorlog overleefd.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.