Israël Tiefenbrunner

Isi Tiefenbrunner werd geboren op 11 november 1926 in Keulen. Hij kwam uit een zionistisch gezin. Zijn vader was meubelmaker. Isi was de jongste van vijf kinderen. Isi werd ‘Itsje’ genoemd.
Hij was een lange jongen met grote bruine ogen, bijzonder zacht en lief.

Israël Tiefenbrunner

Voornaam
Israël
Achternaam
Tiefenbrunner
Geboortedatum
10 november 1926
Geboorteplaats
Keulen
Sterfdatum
05 januari 1944
Sterfplaats
Pyreneeën

Ter voorbereiding op zijn emigratie naar Palestina verbleef hij eerst in het jeugdalijahtehuis in Mijnsheerenland (1939-1940) vanwaar hij naar Loosdrecht kwam. In het Paviljoen Loosdrechtsche Rade verbleef een groep Duits-sprekende joodse jongeren die zonder ouders of andere familie na 1938 naar Nederland gevlucht waren. Zij stonden bekend als alijah-jeugd of Palestina-pioniers.

Ze behoorden bij de zionistische beweging die ernaar streefde een Joods Nationaal Tehuis in Palestina op te bouwen. Overdag werkten ze bij boeren en ambachtslieden in de omgeving om het vak te leren.
Nadat in 1942 de eerste pioniers een oproep hadden gekregen, werd voor alle pioniers uit Loosdrecht een onderduikplek gevonden. Isi was bij een boer in Brabant ondergedoken en werd vandaar door de Westerweelgroep naar Zuid-Frankrijk gebracht.

Er hat für uns alle bezahlt. Und mit diesem, mit fast unbekannten Kameraden, ist ein Stück von jedem von uns im Schnee der Pyreneën geblieben…’

Bij het oversteken met een groep over de Pyreneeën naar Spanje, liet de gids, die later om zijn slechte gedrag werd doodgeschoten, de groep in de steek. De jongens verdwaalden en zochten de juiste weg. Itsje is daarbij van een hoge steile rots naar beneden gestort.
Van de groep kon niemand bij hem komen. Men kon hem niet meer tijdig bereiken. Zwaargewond kwam hij in mei 1944 eenzaam om in de barre natuur.

Een paar meter van de vrijheid. Uit het dagboek van een vriend die ooggetuige was van het ongeval:
‘Er lag sterbend im Schnee, ohne dass wir ihm etwas helfen konnten. Er hat für uns alle bezahlt. Und mit diesem, mit fast unbekannten Kameraden, ist ein Stück von jedem von uns im Schnee der Pyreneën geblieben…’

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.