Isac Szymon Fischler

Isac Szymon Fischler werd geboren in Lancut (in het zuidoosten van Polen) op 29 oktober 1903. Het lijkt aannemelijk dat hij, samen met zijn in Rolde woonachtige broer, in de jaren ’20 naar Nederland kwam. Isac was stoffeerder van beroep.

Isac Szymon Fischler

Voornaam
Isac Szymon
Achternaam
Fischler
Geboortedatum
29 oktober 1902
Geboorteplaats
Lancut (Polen)
Sterfdatum
01 maart 1945
Sterfplaats
Buchenwald

Isac trouwde met Nathalie Esterina Blok. Ze kregen twee kinderen: Harriette Mia (20-08-1928) en Leo Salomon (23-10-1932). Het gezin woonde aan de Gedempte Singel 16.
Nathalie verkocht zoethout en andere soorten snoep en drop in het winkeltje op de benedenverdieping en het gezin woonde zelf op de bovenverdieping. Het gezin was niet rijk en hun bestaan werd verder bemoeilijkt door de anti-Joodse maatregelen die tijdens de bezetting werden ingevoerd.

Isac is in Cosel uit de trein gehaald en tewerkgesteld. Hij moet in werkkampen verbleven hebben.

Isac Szymon Fischler zal deelgenomen hebben aan een van de dodenmarsen: Op Himmlers bevel werden de gaskamers van Auschwitz-Birkenau in oktober 1944 buiten gebruik gesteld. Daarna begon de systematische opheffing van het kamp. Ongeveer de helft van de 155.000 nog in leven zijnde gevangenen werden naar de concentratiekampen in het westen gebracht. Op 17 januari 1945 werd begonnen met de tweede en laatste fase van de ontruiming van het kampcomplex. Ongeveer 58.000 mensen, de meesten uit Monowitz en de nevenkampen, moesten naar het westen. Een klein aantal ging per trein, in goederenwagens, het overgrote deel ging te voet door de winterkou. Duizenden zijn tijdens deze dodenmars gestorven. Wie geen kracht meer had, wilde uitrusten of probeerde te vluchten, werd ter plekke neergeschoten. Velen bevroren of verhongerden onderweg.

Tijdens de grote razzia in Assen, in de nacht van 2 op 3 oktober werd het gezin Fischler opgepakt en naar kamp Westerbork afgevoerd. Kort nadat ze in kamp Westerbork zijn aangekomen ging het gezin, op 5 oktober, alweer op transport. Isac is in Cosel uit de trein gehaald en tewerkgesteld. Hij moet in werkkampen verbleven hebben. Het is bekend dat hij op 10 februari 1945 aankwam in Buchenwald, vanuit Auschwitz. Op 1 maart 1945 is Isac in Buchenwald omgekomen.
Zijn vrouw en kinderen waren al op 8 oktober 1942 in Auschwitz vermoord.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.