Isaac Staal

Isaac Staal werd geboren op 5 december 1909 in Amsterdam. Hij trouwde in 1933 met Anna Nathan Cohen. Zij kregen 2 zonen; Marcel en Philip. Dit liberaal joodse gezin woonde tot eind mei 1943 in Amsterdam aan de Plantage Muidergracht.

Isaac Staal

Voornaam
Isaac
Achternaam
Staal
Geboortedatum
05 december 1909
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
11 juni 1943
Sterfplaats
Sobibor

Isaac had een klein maar goed lopend bedrijf dat lampenkappen produceerde en beschilderde. Daarnaast waren hij en Anna aangesloten bij de Forresters, een vrijwillige hulporganisatie. Ook waren beiden lid van gymnastiekvereniging Spartacus in Amsterdam. Op bewaard gebleven foto’s is te zien dat de vakanties vaak werden doorgebracht in Zandvoort. Isaac hield zich ook bezig met schilderen. Zijn zonen hebben beiden drie kleine schilderijtjes, gemaakt door hun vader, in bezit.

Met behulp van de ondergrondse hadden zij juist de dag ervoor hun kinderen laten onderduiken en het was de bedoeling dat ze zelf de volgende dag ook zouden verdwijnen.

In de nacht van 21 op 22 mei 1943 zijn Isaac en Anna door de bezetter opgepakt. Met behulp van de ondergrondse hadden zij juist de dag ervoor hun kinderen laten onderduiken en het was de bedoeling dat ze zelf de volgende dag ook zouden verdwijnen. Isaac en Anna zijn overgebracht naar kamp Westerbork en niet lang daarna kwamen hun namen voor op de transportlijst.
Met het transport van 8 juni 1943, in totaal bestaand uit 3017 personen zijn zij naar Sobibor overgebracht. Direct na aankomst op 11 juni zijn Isaac en Anna daar vermoord. De zonen Marcel en Philip, op dat moment 3 en 1,5 jaar oud, zijn tot de bevrijding ondergedoken geweest. Na de oorlog zijn zij opgegroeid in een kindertehuis voor joodse wezen in Hilversum. Later zijn beiden geëmigreerd naar Israël.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.