Ilse Bloch-Cats

Ilse Bloch-Cats is geboren in Krefeld op 21 januari 1896. Ze was getrouwd met Richard Bloch, geboren in Berlijn op 25 mei 1879. Richard was architect en had zijn eigen firma in Berlijn. Dochter Gerda werd in Berlijn geboren in 1925, drie jaar later volgde dochter Doris, geboren op 13 november 1928, ook in Berlijn. Nadat Richard gedwongen was zijn architectenbureau te sluiten vluchtte het gezin in maart 1939 naar Nederland, nadat een eerdere poging om naar Shanghai te vluchten te lang op zich liet wachten

Ilse Bloch-Cats

Voornaam
Ilse
Achternaam
Bloch-Cats
Geboortedatum
21 januari 1896
Geboorteplaats
Krefeld
Sterfdatum
14 oktober 1944
Sterfplaats
Auschwitz

Aanvankelijk woonde het gezin in Zandvoort, maar verhuisde later naar Hulshorst. In 1939 verhuisden ze opnieuw, nu naar Den Haag. Nadat het voor buitenlanders verboden was in de kuststreek te blijven wonen, moest de familie in september 1940 opnieuw verhuizen en keerde terug naar Hulshorst, waar ze in een vakantiewoning verbleven aan de Oude Ermeloseweg 17.
Gerda en Doris gingen naar school in Nunspeet en Harderwijk, totdat deze scholen voor Joodse kinderen werden verboden. Daarna gingen de meisjes naar een school voor Joodse leerlingen in Zwolle. Nadat de deportaties waren begonnen, werd voor Gerda en Doris een onderduikplek gevonden bij de familie Van Lohuizen, waarop nog vele onderduikadressen volgden.

Op de foto van links naar rechts Ilse Bloch-Cats en Richard Bloch met hun dochters Doris en Gerda
en met de zus van Ilse, Marion Cats Hollander.

Richard en Ilse Bloch doken onder in Nunspeet, waar ze uiteindelijk in Mei 1944 werden opgepakt.

Richard en Ilse Bloch doken onder in Nunspeet, waar ze uiteindelijk in Mei 1944 werden opgepakt. Via de gevangenis in Arnhem werden ze naar kamp Westerbork overgebracht. Daar kwamen ze aan op 2 juni 1944. Als strafgevallen werden Richard en Ilse in barak 67 geplaatst. Omdat Richard mee had gevochten in het Duitse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog en daarvoor onderscheiden was, verloren hij en zijn vrouw hun -S (strafgeval) en werden ze later ook niet rechtstreeks van Westerbork naar Auschwitz of Sobibor gedeporteerd. Wel volgde na enkele weken Westerbork deportatie. Op 31 juli 1944 vertrokken Richard en Ilse met o.a. een kleine groep andere oorlogsveteranen naar Theresienstadt. Toen dat kamp later deels werd ontruimd volgde opnieuw transport: op 12 oktober 1944 vertrok het echtpaar van Theresienstadt naar Auschwitz waar beiden, direct na aankomst op 14 oktober 1944, werden vermoord.

Gerda en Doris overleefden de oorlog.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.