Abraham Izak (Bram) Behr

Abraham Izak (Bram) is het oudste kind van Izak (Assen 4 oktober 1900) en Debora Behr-de Lange (Hoogeveen 29 augustus 1903). Hij is geboren in Assen op 26 mei 1930. Zijn zus Hester Henriëtte Behr is geboren op 16 oktober 1932, ook in Assen. Het gezin woonde tot 1939 in bij de grootouders van vaderskant, Abraham Izak en Jette Behr-Bernard aan de Rolderstraat 9 in Assen. Na de dood van de grootvader van moederskant, Berend de Lange, verhuisde het gezin naar de Oranjestraat 27, om te gaan inwonen bij grootmoeder Hester de Lange-Kan.

Abraham Izak (Bram) Behr

Voornaam
Abraham Izak (Bram
Achternaam
Behr
Geboortedatum
26 mei 1930
Geboorteplaats
Assen
Sterfdatum
06 februari 1943
Sterfplaats
Auschwitz

De ouders van Bram, Debora en Izak Behr-de Lange, waren getrouwd op 28 mei 1929 en gingen na hun huwelijk inwonen bij Izaks ouders aan de Rolderstraat. Daar was ook de groothandel in rijwielen en rijwielonderdelen van Brams vader. Bekende fietsmerken in deze zaak waren Jetta, genoemd naar Brams grootmoeder, en T.T.
Brams vader Izak was samen met zijn vader Abraham Izak Behr en zijn zwager Joel van Coevorden vennoot in dit bedrijf. Brams moeder Debora was boekhouder, waarschijnlijk werkte ook zij in het bedrijf.

Debora Behr-de Lange

Izak (Ies) Behr

Brams ouders waren Zionisten, het is bekend dat moeder Debora Hebreeuws studeerde. In de oorlog had de Joodse Raad hen op de Palestinalijst gezet en hadden ze een Albersheimverklaring (een medische verklaring, afgegeven door de Joodse Raad om te werken als pionier in Palestina)..

Zoals hierboven al werd vermeld, verhuisde het gezin Behr na de dood van Debora’s vader naar haar ouderlijk huis aan de Oranjestraat 27, waar Debora’s moeder Hetty de Lange-Kan nog woonde.

Oranjestraat, Assen

Op 7 juni 1943 werden Debora en de kinderen met een kindertransport vanuit Vught teruggestuurd naar Westerbork.

Daar verbleef Debora eerst in barak 4, het ziekenhuis, en de kinderen in barak 35, het weeshuis.

Tijdens de grote razzia in Assen begin oktober 1942 werden ook het gezin Behr en Debora’s moeder Hester de Lange-Kan opgepakt en naar kamp Westerbork gebracht. Debora en de kinderen, en wellicht ook Debora’s moeder, kwamen eerst in barak 42, later in 64. Izak kwam terecht in barak 85.
Op 31 december 1942, twee maanden na hun aankomst in kamp Westerbork, werd de familie officieel uitgeschreven uit de woning aan de Oranjestraat.

Op 16 februari 1943 moest Hester de Lange-Kan op transport naar Auschwitz, waar zij op 19 februari 1943 werd omgebracht. Zij werd 72 jaar.

Izak, Debora en hun kinderen Bram en Hester moesten, vier dagen nadat hun (schoon)moeder en grootmoeder op transport ging, op 20 februari 1943 naar kamp Vught. Izak werd tewerkgesteld in kamp Moerdijk, op 21 mei 1943 verbleef hij daar in barak 3.
Op 7 juni 1943 werden Debora en de kinderen met een kindertransport vanuit Vught teruggestuurd naar Westerbork. Daar verbleef Debora eerst in barak 4, het ziekenhuis, en de kinderen in barak 35, het weeshuis. Later gingen ze naar barak 84.
Op 3 juli 1943 kwam ook Izak terug in kamp Westerbork.

Het gezin bleef nog twee maanden in Westerbork. Op de kaarten van de Joodse Raad van Izak en Debora zijn aantekeningen te vinden over hun Albersheimverklaring en aanwezigheid op de Palestinalijst. Het baatte niet. Op 31 augustus 1943 volgde hun transport naar Auschwitz. Daar werden Debora en haar kinderen direct na aankomst op 2 september 1943 vermoord.
Debora Behr-de Lange is 40 jaar geworden, Abraham Izak 12 jaar en Hester Henriëtte 10 jaar.

Izak Behr is doorgestuurd naar het ghetto van Warschau. Hij is daar waarschijnlijk door uitputting omgekomen. In zijn overlijdensakte staat dat hij is overleden in de week tussen Kerstmis en oudjaar 1943. Zijn datum van overlijden is vastgesteld op 26 december 1943.
Izak Behr was 43 jaar.

Voor het huis aan de Oranjestraat 27 in Assen zijn voor deze mensen struikelstenen geplaatst.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.