Hermann Isaac

Hermann Isaac is geboren op 8 april 1924 in Frankfurt am Main. Hij was de zoon van dr. Simon Isaac, arts en directeur van een ziekenhuis en dr. Eveline Isaac-Lypstadt, arabiste. In augustus 1938 worden alle Joodse jongens en mannen in Duitsland die geen duidelijke Joodse voornaam hebben, gedwongen de tweede voornaam Israël aan te nemen. Hermann heet vanaf dat moment Hermann Israël Isaac. Hij is dan 14 jaar.

Hermann Isaac

Voornaam
Hermann
Achternaam
Isaac
Geboortedatum
08 april 1924
Geboorteplaats
Frankfurt am Main
Sterfdatum
21 januari 1945
Sterfplaats
Auschwitz

                                        

Op 19 januari 1939 komt Hermann aan in Nederland. Hij meldt zich diezelfde dag bij de leiding van de Quakerschool op het kasteel Eerde. Zijn opleiding wordt niet betaald door zijn ouders maar, door de rijke Quaker dr. Martha Turk. Zijn vader, dr. Simon Isaac, verblijft op dat moment al in Londen, net als de rest van het gezin. Voor Hermann is al een visum aangevraagd om ook naar Londen te kunnen reizen en vervolgens naar de Verenigde Staten. Maar door het uitbreken van de oorlog lukt dit niet. Op 9 april 1943 stapt Hermann op de trein richting kamp Vught.

Voor Hermann is al een visum aangevraagd om ook naar Londen te kunnen reizen en vervolgens naar de Verenigde Staten. Maar door het uitbreken van de oorlog lukt dit niet.

Vanuit Vught schrijft hij een aantal keren naar Eerde met het verzoek Latijnse en Duitse klassieke boeken te sturen en een exemplaar van La Chanson de Roland. Tijdens zijn verblijf is Hermann kleermakersleerling. Later, 29 mei 1943, wordt hij doorgestuurd naar het buitencommando in Moerdijk, waar hij tankgrachten moet graven. Op 6 juli 1943 is Hermann vanuit Vught naar kamp Westerbork doorgestuurd. Hij blijft daar enkele maanden en woont in barak 61. Op 21 september 1943 wordt hij doorgestuurd naar Auschwitz. Hij komt in 1944 terecht in Monowitz voor tewerkstelling en verblijft daar in verschillende periodes in de Krankenbau. Later keert hij terug in het hoofdkamp. Op 21 januari 1945, kort voor de bevrijding van het kamp, is Herman omgekomen in Auschwitz.

 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.