Herman Jozep

Vanuit Stadskanaal en de omliggende dorpen Mussel, Musselkanaal en Onstwedde werden tijdens de oorlog 136 Joden weggevoerd en vermoord. Zij worden herdacht met een monument aan de Navolaan in Stadskanaal waarop alle namen te lezen zijn en sinds 2013 ook met struikelstenen op de plaats waar zij woonden. In het schooljaar 2021-2022 verdiepten leerlingen van de Scholengemeenschap Ubbo Emmius zich in de verhalen bij deze namen.

Herman Jozep

Voornaam
Herman
Achternaam
Jozep
Geboortedatum
01 december 1897
Geboorteplaats
Onstwedde
Sterfdatum
31 augustus 1944
Sterfplaats
Auschwitz

Herman Jozep werd geboren in Onstwedde op 2 december 1897. Hij was de zoon van Wolf Jozep en Roosje Braaf. Herman was getrouwd met Caroline de Lange. Het echtpaar kreeg drie kinderen waarvan de oudste, Joop, al in november 1932 overleed. Het jongetje werd maar anderhalf. Wolf werd geboren op 19 september 1932 en zijn zusje Jopie op 23 maart 1939.


Het gezin Jozep: Herman, Wolf, Jopie en Caroline   (Bron: De Joodse gemeenschap in de kanaalstreek - Berg, C.A. van der en Boon, E.P.)

Herman werkte als koopman en veehandelaar, wat vaak voorkomende beroepen waren bij Joden in Stadskanaal en omgeving. De vader van Herman zat in het kerkbestuur als voorzitter van de Joodse gemeente. Wolf Jozep kwam in 1937 door een ongeval om het leven en zijn zoon Herman volgde hem op als voorzitter.

In 1940, toen de Duitsers Nederland binnenvielen, was Herman 42 jaar. Met zijn gezin woonde hij op het adres Oosterstraat 44, in Stadskanaal. Herman was nog steeds de voorzitter van de Joodse Gemeente Stadskanaal tijdens de oorlog. Ook hij kreeg te maken met de maatregelen tegen Joden zoals onteigeningen. Herman Jozep raakte in 1941 zijn landbouwgrond kwijt. In mei 1942 moest ook het gezin Jozep, met uitzondering van dochter Jopie die nog maar 3 jaar was, de Jodenster dragen zoals op de foto te zien is.

Het hele gezin kwam op 3 oktober 1942 aan in kamp Westerbork en is op vrijdagmorgen 30 oktober 1942 naar Auschwitz gedeporteerd. De trein met 659 gedeporteerden stopte in Cosel waar ongeveer 200 mannen waaronder Herman Jozep uit de trein werden gehaald. De overige gedeporteerden gingen door naar Auschwitz en werden direct na aankomst vermoord. Herman kwam in verschillende werkkampen terecht en is waarschijnlijk ernstig verzwakt in 1944 met een ziekentransport alsnog naar Auschwitz gebracht en daar op 31 augustus 1944 vermoord. Caroline, Wolf en Jopie zijn direct na aankomst op 2 november 1942 al vermoord. Wolf was toen 10 en Jopie nog maar 3 jaar oud. Caroline was 39 jaar oud. Er zijn voor de familie Jozep struikelstenen geplaatst bij hun laatste woonadres, Oosterstraat 44.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.