Herman Jacob Nijstad

Herman Jacob Nijstad is geboren op 23 september 1919 in Groningen. Zijn ouders waren Meijer Joël Nijstad (1876-1942) en Fokje Nijstad-Hart (1855-1926).Voor Hermans geboorte hadden zijn ouders in 1917 een levenloos kind gekregen, en op 7 augustus 1922 werd het derde kind Marieke Flora geboren. Ook Marieke kwam in Groningen ter wereld.

Herman Jacob Nijstad

Voornaam
Herman Jacob
Achternaam
Nijstad
Geboortedatum
22 september 1919
Geboorteplaats
Groningen
Sterfdatum
27 augustus 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Later woonde het gezin in Assen. Meijers beroep was schapenslager, het is bekend dat hij een schapenslachterij had in de Rolderstraat in Assen. Voor de oorlog uitbrak woonde het gezin aan de Schoolstraat 6 (wat nu het Koopmansplein is).

Herman werkte in Assen als elektrotechnicus. In juni en augustus 1942 kwam er een oproep dat alle mannen vanaf 18 jaar naar een werkkamp moesten. Waarschijnlijk heeft hij gehoor gegeven aan de oproep. Het is bekend dat Herman op 24 augustus 1942 vanuit kamp Westerbork op transport gesteld werd naar Auschwitz. Drie dagen later, op 27 augustus 1942 werd hij daar vermoord. Herman Jacob Nijstad was 22 jaar.

Misschien hadden ze gehoopt hun zoon en broer Herman nog te zien in het kamp, maar Herman leefde toen al niet meer.

In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 was er een grote razzia in Assen. Een groep van 234 Joden werd opgepakt. Hieronder waren Hermans ouders Meijer en Fokje en zijn zus Marieke. De Joden werden via de Noordersingelschool naar kamp Westerbork gebracht. Een plaquette aan de muur van de Noordersingelschool getuigt van deze gebeurtenis.


Kamp Westerbork was in die dagen overvol. Er waren meer dan 15.000 mensen aanwezig.
Meijer, Fokje en Marieke verbleven vanaf hun aankomst op 3 oktober tot 30 oktober in kamp Westerbork. Misschien hadden ze gehoopt hun zoon en broer Herman nog te zien in het kamp, maar Herman leefde toen al niet meer. Op 30 oktober vertrok hun trein naar Auschwitz. Ze werden alle drie bij aankomst, op 2 november 1942, omgebracht. Meijer Joel Nijstad was 66 jaar, Fokje Nijstad-Hart was 60 jaar en Marieke Nijstad was 20 jaar.

Op de Joodse Begraafplaats in Assen staat een monument waar alle Joodse Assenaren die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.