Henri Levi

Henri Levi werd op 13 juli 1914 geboren in Assen. Zijn ouders, Esther de Vries en Benjamin Joseph Levi hadden eerder al een zoon gekregen op 20 juli 1910, Abraham Joseph Levi. Henri’s vader was koopman in manufacturen, zijn winkel werd ‘Levi’s lakenhandel’ genoemd. Henri’s broer was textielhandelaar. Zijn opa en oma waren Mietje Stern en Samuel Joseph Levi, maar zijn opa heeft Henri nooit gekend. Waarschijnlijk is Henri op de foto de jongen links achteraan in het groepje.

Henri Levi

Voornaam
Henri
Achternaam
Levi
Geboortedatum
13 juli 1914
Geboorteplaats
Assen
Sterfdatum
13 maart 1943
Sterfplaats
Sobibor

Henri ging naar de Noordersingelschool in Assen. Hij heeft ook nog in Groningen en in Enschede gewoond. Als hobby schaakte Henri. Hij was lid van de schaakclub ‘Assen’. Hij was een goed schaker en een enthousiast wedstrijdleider. Door middel van talrijke simultaan- en blindséances heeft hij de populariteit voor het schaken in Drenthe en Overijssel vergroot. Naast schaken fotografeerde Henri ook.
Henri was ongeveer 1.70 lang, en had een normaal postuur. Hij was niet getrouwd en had geen kinderen. Hij was werkzaam als leraar wiskunde en natuurkunde. Tijdens de oorlog gaf hij les aan de Joodse HBS in Zwolle en later in Enschede. Hij dook onder, maar is opgepakt en via Westerbork gedeporteerd.
Het is niet duidelijk wanneer Henri naar Westerbork werd gebracht, maar op 10 maart 1943 werd hij als strafgeval gedeporteerd vanuit kamp Westerbork naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen.

Hij was een goed schaker en een enthousiast wedstrijdleider.

Hij werd hier samen met 1105 andere personen naar toegebracht. Henri werd meteen na aankomst op 13 maart 1943 in Sobibor vergast. Maar dertien personen van het transport van 10 maart 1943 overleefden de oorlog. Zij waren de overlevenden van een kleine groep vrouwen die bij aankomst in Sobibor voor werk werden geselecteerd.
Henri was 28 toen hij werd vermoord. Ook andere gezinsleden kwamen om in de oorlog. Zijn broer Abraham kwam om in Brussel, nadat hij zwaargewond was geraakt als soldaat in de Prinses-Irene brigade bij de bevrijding van Nederland. Hij overleed op 31 oktober 1944 in een hospitaal in Brussel. Zijn moeder was al voor de oorlog in Assen overleden, op 11 maart 1939. Ze is 56 jaar geworden. Zijn vader is vermoord in Auschwitz in december 1942.
Aan de rechterkant op de foto is het huis waar Henri Levi woonde te zien. Deze foto dateert uit 1925. Henri Levi was toen elf jaar oud. Waarschijnlijk is hij op de foto de jongen links achteraan in het groepje.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.