Henderina (Henny) Bohemen was het oudste kind van Lewina Bohemen-van Dam (Warffum 1899) en Simon Bohemen (Groningen 1901). Ze werd geboren op 16 februari 1929 in Groningen. Haar jongere zus was Rina (19 augustus 1931) en haar jongere broer was Abraham (4 september 1933). Haar ouders waren getrouwd op 24 mei 1928. Het eerste adres van het echtpaar was aan de Van Speijkstraat 3 te Groningen. Later verhuisde het gezin naar de Parkweg 65 in dezelfde stad.
Henderina (Henny) Bohemen
- Voornaam
- Henderina (Henny)
- Achternaam
- Bohemen
- Geboortedatum
- 15 februari 1929
- Geboorteplaats
- Groningen
- Sterfdatum
- 28 februari 1945
- Sterfplaats
- Auschwitz
Lewina en Simon Bohemen-van Dam. Bron: Beeldbank Groningen
Bron: Beeldbank Groningen
Het gezin Bohemen-van Dam. Vlnr Henderina, Lewina, Rina, Simon en Abraham Bohemen. Bron: boek ‘Herinneringen’ door Flip van Dam
Rina, Henderina en Abraham Bohemen. Bron: boek ‘Herinneringen’ door Flip van Dam
Simon was in 1928 kantoorbediende/ magazijnbediende. Later werkte hij als handelsreiziger. Ook was Simon actief in de turnwereld, hij was bestuurslid van de Joodse atletiek- en turnvereniging ‘Ivria’ te Groningen.
Op 18 september 1937 verhuisde het gezin naar de Tweebaksmarkt 40 in Leeuwarden. In het Leeuwarder archief staat dat Simon ‘handelsreiziger in pharmaceutische artikelen’ was. In Leeuwarden zijn de kinderen hoogstwaarschijnlijk naar het joodse schooltje geweest, dat vlakbij de Tweebaksmarkt ligt.
In Leeuwarden zijn de kinderen hoogstwaarschijnlijk naar het joodse schooltje geweest, dat vlakbij de Tweebaksmarkt ligt.
In het Leeuwarder ‘Kleine Krantsje’ werd in 1997 onderstaande foto geplaatst, met de vraag wie dit ‘Joodse meisje’ herkende en of ze nog in leven was. Mevrouw B. Paassen-Bijlsma reageerde, zoals in het krantenbericht te lezen is.
Het gezin Bohemen-van Dam kwam op 3 of 4 oktober 1942 aan in kamp Westerbork. Henderina was toen 13 jaar. Ze verbleven daar bijna anderhalf jaar, omdat Simon werk had in het ziekenhuis. Daar werkte hij in de apotheek. Het gezin woonde eerst in barak 4. Deze barak werd in de loop van 1942 als ziekenhuisbarak in gebruik genomen en het gezin Bohemen verhuisde daardoor later naar een kamer in barak 41.
Op 25 februari 1944 werd het gezin getransporteerd naar Theresienstadt.
Lewina en haar kinderen Henderina, Rina en Abraham moesten op 1 oktober 1944 op transport naar Auschwitz. Simon was al enkele dagen daarvoor naar Auschwitz gedeporteerd.
Lewina, Rina en Abraham werden na aankomst, op 3 oktober 1944 vermoord. Dit was precies twee jaar nadat ze uit Leeuwarden naar kamp Westerbork gedeporteerd waren. Lewina Bohemen-van Dam was 44 jaar, Rina Bohemen was 13 jaar en Abraham Bohemen was 11 jaar oud. Henderina kwam om op 28 februari 1945 in Auschwitz, zij was net 16 jaar geworden.
Simon Bohemens overlijdensdatum en -plaats werd vastgesteld op 30 januari 1945, Duitsland. Simon was 43 jaar.