Hartog Simons

Hartog Simons was de jongste van de twee zonen van Levie Simons (1897-1943) en Abrammine (Mina) Simons-Bollegraaf (1903-1943). Zijn oudere broer was Lowi Simon (1924-1943). Het gezin woonde in de Engelstilstraat 27 in Winschoten.

Hartog Simons

Voornaam
Hartog
Achternaam
Simons
Geboortedatum
15 juni 1927
Geboorteplaats
Winschoten
Sterfdatum
05 maart 1943
Sterfplaats
Sobibor

Hartog (‘Harry’) Simons was negen jaar oud toen in 1937 de foto van de pupillen van WVV werd gemaakt. Harry werd als aanwinst voor de club gezien, hij was er immers eentje van Levie Simons, prominent WVV’er en eigenaar van de meubelwinkel in de Engelstilstraat 14. Harry moet de handelsgeest en hartelijkheid van zijn vader hebben meegekregen, want hij maakte zich zeer verdienstelijk als ledenwerver. Jeugdleider Wubs – in de regel nogal zuinig met complimenten geven aan zijn jeugdspelertjes - prees hem hiervoor in het clubblad. Harry ging in 1939 naar de Mulo maar heeft deze niet af kunnen maken.

Hartog is de middelste van de drie

Harry moet de handelsgeest en hartelijkheid van zijn vader hebben meegekregen, want hij maakte zich zeer verdienstelijk als ledenwerver.

In september 1942 werden Harry en zijn familie naar kamp Westerbork gestuurd. Hier bivakkeerden ze bijna een half jaar onder erbarmelijke omstandigheden in een van de barakken. Op 2 maart 1943 werd de hele familie op transport gesteld naar Sobibor. Daar werden ze drie dagen later direct vermoord. Harry Simons werd 15 jaar oud. 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.