Harry Bloemendal

Philip Mechanicus schrijft op 19 oktober 1943 in zijn kampdagboek: “Het transport is vertrokken, duizend man, gestraften, een groep, die vannacht kersvers uit Vught is gekomen, zonder winterkleren, ongestempelden (…). Deze keer werd de trein wegens het besmettingsgevaar van kinderverlamming, diphterie en geelzucht hermetisch met loodjes gesloten. Het is blijkbaar de bedoeling, dat de ballingen gedurende de reis niet met de buitenwereld in aanraking komen.”
Eén van de gestraften die Mechanicus noemt is Harry Bloemendal.

Harry Bloemendal

Voornaam
Hartog
Achternaam
Bloemendal
Geboortedatum
25 juni 1919
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
31 maart 1944
Sterfplaats
Auschwitz

Hartog Bloemendal, Harry, genoemd, wordt op 25 juni 1919 geboren in Amsterdam op het adres Rembrandtplein 4. Harry is het vierde kind van Benjamin Bloemendal en Pietje Mendels. Harry heeft 3 jaar MULO gedaan en is daarna werkzaam als bediende in een manufacturenhandel. Later werkt hij als handelsreiziger. Vanwege zijn ogen is hij afgekeurd voor militaire dienst. Harry trouwt op 11 februari 1942 met Bloeme van Beem. Zij is dan 21 jaar oud en dochter van Jonas van Beem en Esther Cohen. Bloeme is van beroep regenjassenplakster. Ze trouwen in de synagoge in de Rapenburgerstraat.

Harry en Bloeme.
Harry woont na zijn huwelijk in februari 1942 met Bloeme bij zijn schoonouders aan de Nieuwe Hoogstraat 15 II in Amsterdam. Harry gaat graag op bezoek bij zijn zus Betje in Gorinchem. Hij kan goed opschieten met haar man.

Vanuit kamp Westerbork schrijft Harry bij de Joodse jaarwisseling (dat jaar op 29 september 1943) een briefkaart met daarop "Gelukkig Nieuwjaar". Uit deze briefkaart blijkt dat hij in de strafbarak, barak 67 zit.

Als Harry een oproep voor tewerkstelling in een Joods werkkamp krijgt, duikt hij onder. In september 1943 wordt hij opgepakt. Vanuit kamp Westerbork schrijft Harry bij de Joodse jaarwisseling (dat jaar op 29 september 1943) een briefkaart met daarop "Gelukkig Nieuwjaar". Uit deze briefkaart blijkt dat hij in de strafbarak, barak 67 zit. Hij is op 23 september 1943 in het kamp aangekomen met een groep van in totaal 129 strafgevallen uit Amsterdam. Zijn transport naar Auschwitz volgt op 19 oktober 1943. Hij gaat tegelijk met zijn vrouw Bloeme van Beem die vanaf maart 1943 in Vught verblijft. Zij behoort tot de ook door Mechanicus beschreven groep die in de nacht van 18 op 19 oktober ‘kersvers’ vanuit kamp Vught aangekomen, direct wordt doorgestuurd met het transport van die dag naar Auschwitz. Bloeme wordt direct bij aankomst daar op 22 oktober vermoord. Harry is bij aankomst met enkele honderden mannen geselecteerd. Volgens een overlevende van dit transport is deze groep geselecteerden ook in Auschwitz een maand in de quarantaine-barak geweest vanwege de epidemie in Westerbork. Daarna zijn ze tewerkgesteld. Harry’s sterfdatum is later vastgesteld als zijnde 31 maart 1944, Auschwitz.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.