Hans de Levie

Hans de Levie werd geboren op 26 juni 1938 in Oss als zoon van Jacob de Levie en Hendrika de Levie-van der Hall. Hij had een broer Arnold, geboren in 1936. Moeder Henrika werkte als onderwijzeres lichamelijke oefening. Vader Jacob de Levie was kapitein op zee.

Hans de Levie

Voornaam
Hans
Achternaam
de levie
Geboortedatum
26 juni 1938
Geboorteplaats
Assen
Sterfdatum
06 oktober 1944
Sterfplaats
Auschwitz

Het gezin woonde van 22 maart 1935 tot 29 augustus 1941 aan de Kromstraat 26 in Oss. Daarna kwamen ze te wonen in Assen aan de Oranjestraat op nummer 11.

De Oranjestraat in Assen

Ze hebben niet lang in Assen gewoond want Hans, zijn moeder en broer kwamen op 3 oktober 1942 aan in kamp Westerbork, waar vader al op 18 augustus 1942 was aangekomen. Hij was werkzaam bij de bouwploeg en was later bij de Ordedienst van het kamp. Het gezin de Levie kwam daarom in een barak 39, een familiebarak, terecht. Hier bewoonden ze een eigen kamer en leefden ze niet, zoals de meeste andere gevangenen, in een grote woonbarak met slaapzalen. Vanwege het werk van vader was het gezin voorlopig vrijgesteld van transport. Maar op 18 januari 1944 werden ze wel gedeporteerd. Niet Auschwitz of Sobibor was de bestemming, maar Theresienstadt.

Dit transport wordt beschreven in het dagboek In Depot van Philip Mechanicus: ‘Met de regelmaat van de klok is de trein vanmorgen weer vertrokken, maar het was deze keer natuurlijk heel anders dan bij de transporten naar Auschwitz, doch ook anders dan bij de uittocht der Austausch-Joden de week tevoren. Dit schijnt al weer maanden geleden, zoveel gebeurt hier tenslotte. Deze keer ook een trein van derde-klasse-wagons met bagagewagens voor de zieken, beestenwagens voor het proviand. De reizigers konden van tevoren hun plaatsen bespreken, in het bizonder de alte Kamp-Insassen, die door hun vrienden tijdig waren ingelicht, zoals bij Lissone of Cook, en reeds de avond tevoren bagage in de trein deponeren. De zieken kregen ledikanten mee met daarop speciaal vervaardigde matrassen. Voor de eerste keer sedert de transporten naar het Oosten was geen Sperre voor de barakken tijdens het transport afgekondigd, zodat de achterblijvenden hun vrienden tot achter het cordon van OD-ers naar de trein konden brengen en daar, als op een perron, het vertrek gadeslaan en, ongehinderd, het gewuif van de vertrekkenden op dezelfde wijze beantwoorden.’

Op 4 oktober 1944 vertrokken zij uit Theresienstadt en direct na aankomst in Auschwitz op 6 oktober 1944 werden Hans, zijn moeder en broer Arnold vermoord

Hans de Levie wordt herdacht op een gedenksteen in Assen. Het Joodse monument aan de Oude Haarweg in Assen is opgericht ter nagedachtenis aan Joodse Assenaren die tijdens de oorlog door de bezetter werden opgepakt en vermoord. Op 29 oktober 2014 is er voor Hans een struikelsteen geplaatst in de Oranjestraat in Assen.

Monument op de Joodse begraafplaats in Assen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.