Grietje werd geboren op 24 mei 1913 als jongste kind van Joseph Muller en Kaatje de Vries. Ze had een broer, Israel Levie, en een zus, Esther. Grietje hield van muziek, vooral jazzmuziek, en lezen. Ze woonde aan het Zuiderdiep in Groningen en werkte bij de kledingfabriek Levie aan de W.A. Scholtenlaan. Daar werd ze in opdracht van de bezetter ontslagen omdat ze joods was. Haar zus Esther werkte ook bij Levie, als kantoorbediende. Ook zij werd ontslagen
Grietje Muller
- Voornaam
- Grietje
- Achternaam
- Muller
- Geboortedatum
- 24 mei 1913
- Geboorteplaats
- Osnabrück
- Sterfdatum
- 26 oktober 1942
- Sterfplaats
- Auschwitz
Op 3 oktober 1942 vond er vanuit Groningen een groot transport plaats naar Westerbork met hoofdzakelijk vrouwen en kinderen. In de periode daarvoor waren voornamelijk mannen weggevoerd uit Groningen naar diverse werkkampen, velen van hen werden in oktober 1942 overgebracht naar Kamp Westerbork. Vanaf oktober 1942 werden ook vrouwen en kinderen naar Kamp Westerbork op transport gezet. Grietje Muller was één van de vrouwen die met het transport van 3 oktober 1942 naar Westerbork werd weggevoerd.
Daar werd ze in opdracht van de bezetter ontslagen omdat ze joods was
De voormalige veehandelaar Ph. Blok werd nog niet op transport gesteld. Hij beschreef de situatie in Groningen en het transport van 3 oktober 1942 als volgt:
“Wat wij op onze oude dag meegemaakt hebben kan ik jullie in woorden niet uitdrukken toen wij zaterdagmorgen 3 oct. tot de vreeselijke ontdekkingen kwamen dat al onze kinderen bij nacht weggehaald waren tevens al de familie […] als jullie nu zien hoe hier uit de huizen der joden al weggehaald wordt, dan is dat bitter droevig, doch wat zullen wij aan dit alles doen, afwachten tot er een andere tijd komt en moed houden en op God vertrouwen […] misschien valt er dan nog iets te redden, ofschoon voor zeer veel joden het leed niet meer te verhelpen is, en ook zeer veel zelfmoorden gepleegd worden […].”
In Westerbork zaten de barakken in oktober 1942 overvol. Behalve de transporten uit Groningen kwamen ook uit andere delen van het land grote groepen joden naar het kamp. Op 23 oktober 1942 werd Grietje op transport gezet naar Auschwitz, waar zij meteen na aankomst op 26 oktober 1942 werd vermoord. Ook haar ouders en haar zus Esther werden vermoord. Haar broer Israël Levie overleefde de oorlog. Grietje en haar zus Esther Muller worden herdacht op een plaquette in de voormalige fabriek van Levie, hun werkgever, aan de W.A. Scholtenstraat te Groningen.