Ginette (Nettie) de Lange

Ginette de Lange was de dochter van Marcus de Lange en Jette de Lange-de Leeuw. Haar vader Marcus de Lange werd geboren op 21 juli 1875 in Steenwijk. Toen Marcus dertien jaar was overleed zijn vader en werd hij naar een oom in Hoogeveen gestuurd. Hij werkte daar als slagersknecht in de slagerij van zijn oom. Hij verhuisde vaak, maar uiteindelijk keerde hij terug naar Steenwijk. Hij was toen 28 jaar en had al veel ervaring op gedaan als bakker. In 1902 nam hij de bakkerij van zijn moeder en broer over. In ditzelfde jaar trouwde hij met Jette de Leeuw. Nadat Marcus en Jette getrouwd waren gingen ze aan de Oosterstraat in Steenwijk wonen. De moeder van Marcus bleef, totdat ze overleed in 1924, bij hen wonen. Marcus en Jette kregen vier kinderen, namelijk Meijer, Asser, Rosa en Ginette.

Ginette (Nettie) de Lange

Voornaam
Ginette
Achternaam
de Lange
Geboortedatum
10 juni 1920
Geboorteplaats
Steenwijk
Sterfdatum
25 januari 1943
Sterfplaats
Auschwitz

Nettie en haar vader

Ginette werd geboren op 10 juni 1920. Ze werd door haar vrienden en familie Nettie genoemd. Eerst zat Nettie op de Fröbelschool, daarna ging ze naar School A en de Mulo. Op 3 juli 1939, begon ze, 19 jaar oud, aan een opleiding in Het Apeldoornse Bosch. Nettie wilde altijd onderwijzeres worden, maar omdat haar zus Rosa in Het Apeldoornsche Bosch werkte, en haar ouders het beter vonden dat ze daar ook heen zou gaan is ze aan de opleiding daar begonnen. Ze ging in het zusterpaviljoen van het Apeldoornse Bosch wonen. Ze had hier een eigen kamer. Ze moest tien uur per dag werken, maar ze had het erg gezellig met de andere verpleegsters en haar zus. Ginette was een lief en zacht meisje en ze vond het moeilijk af en toe wat strenger te moeten zijn.

Nettie tijdens haar werk

Maar Nettie was stipt en consequent en vond het haar plicht om bij de patiënten te blijven en voor hen te zorgen.

Toen begon de oorlog. Er werden allemaal maatregelen tegen de Joden genomen door de nazi’s. Zo mochten alle niet-Joodse verplegers/verpleegsters niet meer in Het Apeldoornsche Bosch werken. De plaatsen werden opgevuld door veel Joodse mannen en vrouwen. Een gewilde betrekking want men dacht hiermee uitstel van deportatie te verdienen. Veel Joden dachten namelijk dat het Apeldoornse Bosch veilig was. Toen kwam op 20 januari 1943 de ordedienst uit kamp Westerbork aan bij het Apeldoornsche Bosch. Veel personeelsleden werden ongerust. Veel vragen gingen rond: vluchten of blijven? Breng je jezelf in veiligheid of ga je met de patiënten mee? Nettie en haar zus reageerden verschillend. Rosa vond dat ze moest vluchten en zei tegen Nettie: “Je bent gek als je blijft!” Maar Nettie was stipt en consequent en vond het haar plicht om bij de patiënten te blijven en voor hen te zorgen.
Het personeel heeft uiteindelijk tijdens het transport niets voor de patiënten kunnen doen omdat ze in een andere wagon vervoerd werden. Deze trein ging vanuit Apeldoorn direct naar Auschwitz. Van alle patiënten en personeelsleden van dit transport is 25 januari 1943 de sterfdatum. Allen zijn dus direct na aankomst vermoord. Ginette de Lange is 22 jaar geworden.

Netties zuster Rosa overleefde de oorlog, net als haar broer Meijer. Netties ouders Marcus en Jette werden vermoord in Sobibor.

Nettie (re) en een vriendin

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.