Gerda Pinto

Gerda Renee Pinto werd in Offenbach am Main geboren op 7 december 1923 als dochter van Bernard Pinto, geboren in Groningen op 15 maart 1886 en Mathilda Pinto-Grunewald, geboren in Offenbach am Main op 6 juli 1890. Gerda’s roepnaam was Gerdi. Gerda had een oudere broer, Eugen. Haar vader dreef een bretelfabriek in Offenbach am Main. Gerda ging vanaf 1930 naar de meisjesschool in de Bremstrasse in Offenbach. Na de Kristallnacht vluchtte het gezin naar Nederland en ging wonen aan de Utrechtscheweg 60 in Arnhem.

Gerda Pinto

Voornaam
Gerda Renee
Achternaam
Pinto
Geboortedatum
07 december 1923
Geboorteplaats
Offenbach am Main
Sterfdatum
10 juni 1943
Sterfplaats
Veenendaal

In Arnhem werd Gerda Renee Pinto op 21 november 1939 in het bevolkingsregister ingeschreven. Het gezin Pinto dook medio 1942 onder. Een jaar later werden ze door verraad in Arnhem gepakt. Gerda slaagde erin te vluchten en na enige omzwervingen kwam ze terecht bij Chris en Riek Alberti aan de Buurtlaan 85 in Veenendaal. Na zes weken, in de nacht van 9 op 10 juni 1943, overleed het jonge meisje plotseling op haar onderduikadres. Zij is 19 jaar geworden. Als doodsoorzaak noteerde de huisarts die erbij werd gehaald hartzwakte.

Gerda slaagde erin te vluchten en na enige omzwervingen kwam ze terecht bij Chris en Riek Alberti aan de Buurtlaan 85 in Veenendaal. Na zes weken overleed het jonge meisje plotseling op haar onderduikadres.

Gerda werd tijdelijk begraven in de achtertuin en na de oorlog herbegraven op de Joodse begraafplaats aan de Parallelweg in Veenendaal. Daar staat nu een grafsteen met haar naam.

Haar ouders zijn aangekomen in kamp Westerbork op 13 mei 1943 en verbleven er in barak 55. Als opgepakte onderduikers hadden zij geen enkele kans op een langer verblijf in kamp Westerbork. Al na vijf dagen, op 18 mei 1943, volgde transport naar Sobibor. Net als bijna alle nieuw aangekomenen in dat kamp werden Bernard en Mathilda Pinto er direct na aankomst op 21 mei 1943 in de gaskamers vermoord. Hun zoon Eugen, de broer van Gerda, was al op 29 augustus 1942 aangekomen in kamp Westerbork en op 31 augustus op transport gegaan naar Auschwitz. Eugen is uiteindelijk omgekomen in extern kommando Furstengrube. Zijn sterfdatum is 28 februari 1943.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.