Gabi Leyser

Op de foto is de kleine Gabi Leyser te zien. Ze zit hier voor het raam van het huis van de heer W.H. de Wette in de Patrijslaan te Huizen. In de achtertuin stond toen een tuinhuisje, “de Kwartel”, waar Gabi met haar ouders Lothar Leyser en Gitta Rechnitz ongeveer een jaar verbleef. Ze is warm aangekleed. De bomen zijn nog kaal. Het is het vroege voorjaar van 1942. Ze houdt haar linkerarm om de hals van De Wette en kiekeboet naar …wie? Pappa Lothar? De Wette was leraar biologie aan de Gooische HBS te Bussum, een natuurman, vandaar grote stenen en een enkel vetplantje. Samen met zijn vrouw en andere buurtbewoners rond de Sijsjesberg in Huizen zette hij zich in voor mensen die door de oorlog in de knel kwamen. Er was moed nodig om het voor Joden op te nemen.

Gabi Leyser

Voornaam
Gabi
Achternaam
Leyser
Geboortedatum
27 oktober 1940
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
09 juli 1943
Sterfplaats
Sobibor

Gabriele Rebekka werd op 27 oktober 1940 geboren. In Amsterdam. Dichtbij grootmoeder Gertrud Schwarz in de Dintelstraat. Haar zusje, Judith Ursula, kwam op 23 januari 1942 in Naarden ter wereld, in de tijd dat ze in Huizen woonden; ze noemden haar Ursel. Ongeveer negen maanden tevoren werden haar ouders, Lothar en Gitta, verdreven uit het Joodsche Werkdorp Nieuwesluis in de Wieringermeer en zochten ze een heenkomen in het Gooi, in Huizen. Maar ook daar moesten ze eind 1942 weer weg, naar Amsterdam, in het vertrouwde huurhuis van Gertrud, de moeder van Lothar, in de Dintelstraat 34hs.

..... waar ze op 9 juli direct na aankomst alle vier, ook deze kleintjes van 2 en 1 jaar, werden vermoord.

Op een zonnige zondag, die van 20 juni 1943, werden Gabi en Ursel met hun ouders bij een van de grote elkaar opvolgende razzia’s in Amsterdam opgepakt en via het Merwedeplein en het Muiderpoortstation op de trein gezet naar Westerbork. Enkele weken later, op 6 juli 1943, werden ze op transport gezet naar Sobibor, waar ze op 9 juli direct na aankomst alle vier, ook deze kleintjes van 2 en 1 jaar, werden vermoord.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.