Froukje van Amerongen

Froukje van Amerongen is geboren op 4 september 1911 in Amsterdam. Ze was de dochter van Levie van Amerongen en Betje van der Woude. Ze had 6 broers en zussen: Machiel (1908), Samuel (1909), Rebekka (1912), Martha (1915), Leon (1916) en Debora (1917). Froukje overleefde de oorlog niet, net zomin als haar broer Machiel en haar zussen Rebekka en Debora.

Froukje van Amerongen

Voornaam
Froukje
Achternaam
van Amerongen
Geboortedatum
03 september 1911
Geboorteplaats
Amsterdam
Sterfdatum
12 oktober 1942
Sterfplaats
Auschwitz

Op een gegeven moment is Froukje naar Assen vertrokken. De reden daarvoor is niet te achterhalen. Ze ging deel uitmaken van de Joodse gemeenschap van Assen en ging bij de familie Nijstad in de Schoolstraat 3a in Assen wonen.
In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 was er een grote razzia in Assen. ‘s Avonds na acht uur verscheen de Nederlandse politie met Duitse vrachtwagens. Een groep van 234 Joden werd opgepakt. Ook Froukje was daarbij, net zoals haar huisgenoten Jacob en Johanna Nijstad. De Joden werden via de Noordersingelschool naar kamp Westerbork gebracht. Een plaquette aan de muur van de Noordersingelschool getuigt van deze gebeurtenis.

Ook Froukje was daarbij, net zoals haar huisgenoten Jacob en Johanna Nijstad.

Toen Froukje op 3 oktober 1942 werd ingeschreven in het kamp, waren daar meer dan 15.000 mensen en was het kamp dus overvol. Bob Cahen, ziekenverzorger in het ziekenhuis van het kamp schreef hierover in zijn later gepubliceerde brief ‘Ergens in Nederland’:

‘In het kamp was de chaos compleet: Wat wij toen hebben meegemaakt, tart elke beschrijving. De mensen kwamen hier aan als opgejaagd vee, sommigen begraven onder hun bagage, anderen met helemaal niets bij hen, zelfs niet eens behoorlijk gekleed. Vrouwen die ziek van bed waren gehaald in een dunne nachtpon gekleed; kinderen in hansopjes op blote voeten, ouden van dagen, zieken, gebrekkigen, steeds maar door kwamen nieuwe mensen in het kamp. De barakken raakten vol, overvol. Er was maar plaats voor tienduizend mensen en steeds kwamen er meer. De mensen moesten zomaar gaan liggen op het ijzer. Nog voller werden de barakken. Mensen lagen of zaten buiten. Sliepen ´s nachts in of onder kruiwagens in de open lucht. Eten was er niet genoeg. Warm eten kreeg men soms in de drie dagen en dan nog niet voldoende. De zuigelingen kregen geen melk meer. Er was niets. De pomp voor de watervoorziening werkte onder hoogspanning. Kon het ook niet meer af en zuiverde het water niet voldoende, met het gevolg dat de mensen ongezuiverd water moesten drinken met alle gevolgen van dien. Barakken, waar in normale tijden vierhonderd mensen ingingen, werden nu volgepropt met duizend mensen, die op de grond en overal lagen. Wc´s waren onvoldoende en verstopt. Mannen en vrouwen lagen in één zaal: het was, een chaos.’

Froukje is op 9 oktober 1942 op transport naar Auschwitz gezet, waar ze direct na aankomst op 12 oktober 1942 werd vermoord. Froukje van Amerongen is 31 jaar geworden.

Op de Joodse Begraafplaats in Assen staat een monument waar alle Joodse Assenaren die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog worden herdacht.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.