Felix Polak

Felix Polak werd op 3 april 1906 geboren in Winschoten. Hij slaagde voor het eindexamen aan de Gemeentelijke HBS te Winschoten en behaalde daarna de middelbare akte Lichamelijke Opvoeding. Hij trouwde met Gertrud Johanna de Jonge. Ze kregen twee zonen: Johan (17 februari 1935) en Marcel (22 januari 1939).

Felix Polak

Voornaam
Felix
Achternaam
Polak
Geboortedatum
03 april 1906
Geboorteplaats
Winschoten
Sterfdatum
09 juli 1943
Sterfplaats
Sobibor

Felix Polak vestigde zich in Winschoten en voorzag in zijn onderhoud en dat van zijn gezin door het geven van lessen aan verenigingen. Hij woonde aan de Burgemeester H.J. Engelkenslaan. Van september 1939 tot juli 1940 verving hij een gemobiliseerde leraar aan de Rijks HBS in Ter Apel. In die korte tijd won hij de harten van collega’s en leerlingen door zijn vriendschappelijke omgang en zijn prettige lessen. Later toen het lesgeven aan verenigingen hem onmogelijk werd gemaakt was hij werkzaam op de Joodse lycea in Arnhem en Den Bosch. In Den Bosch woonde het gezin aan de Enckevoirstraat 12.

Toen er op 29 juni wel weer een trein vertrok stonden ook Gertrud, Johan en Marcel op de transportlijst. Felix, die uiteraard niet op de hoogte was van dit gegeven kwam een dag later vanuit kamp Vught aan in Westerbork.

De deportaties in Noord-Brabant begonnen in augustus 1942. Uit de hele provincie werden Joden naar Den Bosch vervoerd en van daaruit op transport gesteld. In april 1943 vertrokken de laatste Joden uit de provincie. Pogingen van vrienden om Felix Polak op de zogenaamde lijst Van Dam te doen plaatsen, om zo een voorlopige vrijstelling van transport te verkrijgen, faalden. Felix Polak, zijn vrouw en zijn zonen vertrokken op 9 april 1943 naar kamp Vught.

Gertrud, Johan en Marcel zijn met de kindertransporten van Vught naar Westerbork gekomen, terwijl Felix eerst achterbleef in Vught. Het drietal kreeg in Westerbork een plek in barak 62. De meeste nieuw aangekomenen vertrokken direct weer met het transport van 8 juni, maar Gertrud en haar zonen bleven eerst nog. In de weken na het transport van 8 juni vertrokken er even geen treinen en groeide de kampbevolking tot ruim 14.000 gevangenen. Toen er op 29 juni wel weer een trein vertrok stonden ook Gertrud, Johan en Marcel op de transportlijst. Na aankomst in Sobibor, op 2 juli 1943, zijn ze direct vermoord.

Felix, die uiteraard niet op de hoogte was van dit gegeven kwam een dag later vanuit kamp Vught aan in Westerbork. Er was voor hem een plek in barak 63. Op 6 juli 1943 vertrok hij alweer. Met het 17e transport naar Sobibor werden 2417 mannen, vrouwen en kinderen gedeporteerd die allemaal direct na aankomst op 9 juli zijn vermoord. Felix Polak is 37 jaar oud geworden.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.