Eva Sanders

Eva Sanders is geboren op 27 april 1901 in Rotterdam. Ze was de dochter van Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk Sanders (Wildervank, 8 mei 1866) en Clara Themans (Enschede, 14 november 1868). Het echtpaar trouwde op 4 juli 1900 in Enschede. Na Eva werd op 6 april 1906 hun tweede dochter Helena (Leny) geboren. Eva en Leny werden allebei gymnastieklerares en gaven tevens Heilgymnastiek en Massage. De zussen behoorden in die tijd tot de kleine groep vrouwelijke docenten Lichamelijke Opvoeding.

Eva Sanders

Voornaam
Eva
Achternaam
Sanders
Geboortedatum
27 april 1901
Geboorteplaats
Rotterdam
Sterfdatum
31 januari 1943
Sterfplaats
Auschwitz

In 1920 en 1921 was Eva als tijdelijke leerkracht verbonden aan het lager onderwijs in Rotterdam waarna ze enige tijd werkzaam was op de Kralingse Schoolvereniging en op de MULO. Vervolgens werkte ze op de 2e en de 1e Middelbare Handelsdagschool in Den Haag. Op 30 oktober 1924 volgde haar aanstelling als lerares in de lichamelijke oefening aan het Gymnasium Erasmianum. Vele jaren was zij belast met het onderwijs in de gymnastiek aan de Gemeentelijke HBS voor meisjes. Door haar vele lessen ook buiten de school had zij een druk leven. Zij ging op in haar werk dat ze met grote nauwgezetheid deed en dat haar volle belangstelling had. Eva en Leny gaven ook samen gymnastieklessen, zo blijkt uit advertenties die zij plaatsten in het Joodsche Weekblad in 1941 en 1942.

     

Zij ging op in haar werk dat ze met grote nauwgezetheid deed en dat haar volle belangstelling had.

Nadat Eva in het voor jaar van 1942 gevangengenomen was, werd ze wekenlang opgesloten op het Hoofdbureau van Politie. Op 16 juli 1942 werd ze overgebracht naar de strafgevangenis in Scheveningen. Het Oranjehotel was de bijnaam van het Huis van Bewaring in Scheveningen gedurende de Tweede Wereldoorlog.


                 

Bij de reden van arrestatie werd genoteerd: referaat IV, onderzoeksnummer 2

Het referaat duidt op de afdeling van de Sicherheitsdienst (SD) waar zij als arrestant onder viel. De verschillende afdelingen hielden zich onder meer bezig met inlichtingen, Jodenvervolging en economische delicten. Afdeling IV was de zogenaamde Gegner und Abwehr en richtte zich op het opsporen van vijanden van Nazi-Duitsland. Daarbinnen waren er diverse subafdelingen die zich elk met andere tak van vijandopsporing bezighielden: Joden, Jodenhulp, Jehova's Getuigen, verzet, communisme, enz.

Eva is niet in kamp Westerbork geweest. Ze werd op transport gesteld naar Ravensbrück op 28 augustus 1942. Op 5 oktober 1942 werd ze naar Auschwitz gedeporteerd. Volgens notities in de Sterbebücher van Auschwitz is ze op 29 oktober 1942 omgekomen. Ze was toen 41 jaar oud.
Deze datum is pas later bekend geworden. Haar officiële sterfdatum is daarom de datum die kort na de oorlog is vastgesteld: 31 januari 1943, Auschwitz.

Eva’s vader overleed op 10 februari 1940 en was toen 73 jaar oud. Eva’s moeder werd vermoord in Auschwitz op 5 november 1942. Zij was toen 73 jaar oud. Helena werd vermoord in Auschwitz op 16 oktober 1942. Ze was toen 36 jaar oud.


           

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.