Esther de Lange-Cracau

Esther Cracau werd geboren in Dinxperlo op 19 juni 1858 als eerste kind van Hartog Cracau en Julie Meijer. Esther trouwde op 12 september 1883 met Abraham de Lange. Zij woonden in Elburg aan de Vischpoortstraat 1 en hadden een winkel in tweedehands spullen. Verder handelde Abraham in dierenhuiden. Het echtpaar kreeg 8 kinderen, waarvan er twee al jong overleden. Abraham overleed op 28 maart 1930.

Esther de Lange-Cracau

Voornaam
Esther
Achternaam
de Lange-Cracau
Geboortedatum
19 juni 1858
Geboorteplaats
Dinxperlo
Sterfdatum
04 juni 1943
Sterfplaats
Sobibor

Tijdens de oorlog in 1942 verhuisde Esther de Lange met haar oudste dochter Mietje naar Amsterdam. Daar werden zij opgepakt en naar kamp Westerbork gestuurd waar ze op 26 mei 1943 aankwamen. Op 1 juni 1943 na 5 dagen in Westerbork, vertrokken ze beide met het 14de transport naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Van dit transport met in totaal 3006 personen heeft maar 1 persoon de oorlog overleefd. Esther de Lange werd daar, 85 jaar oud, direct na aankomst op 4 juni 1943 samen met haar dochter Mietje vermoord.

......stond ik op de stoep van Vischpoortstraat 1 met de rug naar de mensen toe te huilen… Ik realiseerde me dat mijn familie nooit meer terug zou keren.’

Haar kleindochter vertelde na de oorlog: ‘Toen het uiteindelijk 5 mei was en de oorlog echt was afgelopen en ik weer naar Elburg ging, waar heel wat mensen op de been waren om feest te vieren, stond ik op de stoep van Vischpoortstraat 1 met de rug naar de mensen toe te huilen… Ik realiseerde me dat mijn familie nooit meer terug zou keren.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.