Ernst Rudolf Reiss

Ernst Rudolf Israel Reiss is op 12 augustus 1927 in Hamburg geboren. Rudolf groeit op in een Joods gezin dat tot het protestantse geloof is overgegaan. Toch maken de Nazi’s hen het leven zuur. Rudolf wordt voor de veiligheid in september 1938 naar Nederland gestuurd. Zijn moeder, Mary May Reiss, weduwe van Adolf Elith Reiss en ook moeder van Ingeborg Reiss, kan niet alle onkosten voor Rudolfs studie betalen. Gelukkig betaalt de bank ‘Messers Lippman, Rosenthal & Co. Banke’ uit Amsterdam het grootste deel van de rekeningen.

      

Ernst Rudolf Reiss

Voornaam
Ernst Rudolf
Achternaam
Reiss
Geboortedatum
12 augustus 1927
Geboorteplaats
Hamburg
Sterfdatum
26 januari 1945
Sterfplaats
Auschwitz

Rudolf Reiss is nog maar 11 jaar oud als hij op het landgoed Eerde bij Ommen aankomt. Op de Quakerschool aldaar wordt hij opgeleid tot landbouwer, zodat hij later in Palestina boer kan worden. In Eerde is hij bevriend met Klaus Seckel. Hij slaapt met hem op dezelfde kamer. Klaus schrijft in zijn dagboek, dat hij en Rudolf beter bij elkaar passen, dan hij van tevoren dacht. Rudolf houdt net als Klaus erg van lezen.

Op 9 april 1943 moet hij met andere leerlingen van Eerde naar kamp Vught. Vanuit Vught wordt Rudolf op 20 mei 1943 op transport gezet naar Westerbork, hij verblijft daar in barak 37.

In Auschwitz is hij, bij de ontruiming van het kamp, op 26 januari 1945 doodgeschoten.

Protestantse Joden werden voorlopig vrijgesteld van transport, maar op 4 september 1944 moesten zij toch met één van de laatste transporten vertrekken. Ook Rudolf gaat op transport naar Theresienstadt. Van daar is hij op 28 oktober 1944 naar Auschwitz overgebracht. In Auschwitz is hij, bij de ontruiming van het kamp, op 26 januari 1945 doodgeschoten.

Stolperstein in Hamburg

Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Herinneringscentrum Kamp Westerbork
  • Oosthalen 8, 9414TG Hooghalen
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.